Naleśniki zapiekane z serem, brzoskwiniami i malinami

To kolejny pomysł na naleśniki zapiekane z serem. Na blogu znajdziecie już:

Takie naleśniki sprawdzą się na deser, a także na obiad na słodko. Możemy podać je polane syropem klonowym lub miodem. Brzoskwinie i maliny to świetny owocowy duet. W połączeniu z nadzieniem serowym i śmietanką smakują wyśmienicie. Przygotowanie naleśników nie zajmie Wam dużo czasu. W czasie smażenia możecie przygotować nadzienie.

Naleśniki zapiekane z serem, brzoskwiniami i malinami

Naleśniki zapiekane z serem, brzoskwiniami i malinami

SKŁADNIKI:

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Szczypta cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 250g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 małe jajko,
  • 1 łyżka masła (na wierzch),
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany gęstej 18%,
  • 1 łyżka cukru,
  • 150g malin,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, budyń, cukier puder, cukier waniliowy i jajko. Miksujemy je razem do połączenia. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w plasterki.

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia serowego i układamy kilka plasterków brzoskwiń. Naleśniki zwijamy w rulon.

Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła i układamy w nim naleśniki jeden przy drugim. Wierzch naleśników posypujemy startymi wiórkami masła (lub rozsmarowujemy na wierzchu miękkie masło).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki zapiekamy przez 20 minut. W tym czasie mieszamy śmietanę z cukrem.

Naleśniki wyjmujmy i polewamy po wierzchu śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch wykładamy świeże maliny.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Z przepisu wyjdzie 10-12 naleśników. Do przygotowania stefanki wystarczy tylko 8.

Naleśniki zapiekane z serem, brzoskwiniami i malinami

Naleśniki zapiekane z serem, brzoskwiniami i malinami

Inspiracja





4 komentarzy

  1. Witam,
    mam pytanie do nadzienia dodajemy budyń w proszku, czy ugotowany budyń?
    Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Arleta dodajemy budyń w proszku 🙂

  2. Zamiast malin polałam czekoladą ale i tak pychotka?

    • cukiereczek

      Monika pięknie się prezentują 😀 Cieszę się, że smakowały 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij