Naleśnikowe oczka

Uwielbiam naleśniki, ale ile można jeść je ciągle z dżemem i bitą śmietaną lub z serem? Nie, naleśniki przecież nie mogą być nudne. Można przecież dodać do nich trochę kakao i staną się czekoladowe. Można też je zapiec pod fajną serową pierzynką, o tak, ten sposób bardzo przypadł mi do gustu. Tak przygotowane naleśniki wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie.
Taka zapiekanka smakuje rewelacyjnie na ciepło, a na zimno oczywiście lepiej się kroi. Na pewno warto ją przygotować jeśli chcemy zaskoczyć rodzinę, znajomych lub po prostu pozbyć się naleśnikowej nudy 😛

Składniki:

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • NADZIENIE:
  • 300 twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • POLEWA:
  • 120g śmietany 18%,
  • 100g serka homogenizowanego,
  • 2 jajka,
  • 85 g cukru,
  • skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego,

 

Przygotowanie:

 Szklanka o pojemności 250ml.

Do miski wbijamy 2 jajka, roztrzepujemy je. Dodajemy mąkę, wodę, mleko i szczyptę soli, miksujemy całość na gładkie ciasto. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Po wysmażeniu połowy ciasta dodajemy kakao, mieszamy i smażymy ciemnie naleśniki. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i jajko, dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Przygotowaną masa serową smarujemy naleśniki. Okrągłą formę żaroodporną smarujemy masłem. Układamy w niej naleśniki na przemian jasne i ciemne. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy serek homogenizowany, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny, mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowaną masą zalewamy naleśniki. Zapiekamy 35-40 minut w 180 stopniach, góra-dół. Gdyby masa zaczęła się za bardzo przypiekać do przykrywamy całość folią. Podajemy ją z owocami. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź