Wczoraj poczęstowałam Was pysznym deserkiem truskawkowo-kawowym, a dziś też deser, ale w stylu angielskim. Trifle truskawkowe czyli angielski deser składający się z trzech warstw - pysznej galaretki z owocami, budyniu i bitej śmietany. Między warstwą galaretki i budyniu można dodatkowo położyć po jednym biszkopcie. Deser jest bardzo lekki. Budyń zrobiłam sama, ale można też użyć takiego z torebki. Deser jest prosty do przygotowania, a jaki smaczny 🙂 Warto go przygotować zanim sezon truskawkowy się skończy 🙂
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 400ml wody),
- 10 truskawek,
- 500ml mleka,
- 100g masła,
- 2 łyżki cukru,
- ½ łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- śmietana 30% 400ml,
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i rozlewamy do 5 naczynek do 1/3 wysokości. Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej po 1-2 truskawki. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając.
Wyłączamy ogień i dodajemy masło – miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy budyń przestygnie wykładamy go do szklanek. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch naszego deseru. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego 🙂