Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

Już za chwilkę będzie dostępnych mnóstwo sezonowych owoców. Trudno się wówczas zdecydować, z którymi przygotować ciasto. Obok rabarbaru i truskawek co roku gości u mnie ciasto z czerwoną porzeczką. I dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Słodka beza i kwaśna porzeczka - jeśli lubicie takie smaki to to ciasto jest idealne dla Was 🙂 Ciasto składa się z dwóch ciast ucieranych z bezą, kremu śmietankowego i musu porzeczkowego. Wymaga trochę czasu na przygotowanie, ale zdecydowanie jest tego warte. Ciasto bardzo ładnie się kroi. Smakuje dobrze nawet na 2-3 dzień.

Zainspirujcie się także innymi przepisami na ciasta z owocami:

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 4 żółtka,
  • 130g masła,
  • 130g cukru,
  • 150g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 5 łyżek mleka,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • BEZA:
  • 4 białka,
  • 150g cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 płaskie łyżki kisielu truskawkowego w proszku,
  • 50g płatków migdałowych,
  • MASA PORZECZKOWA:
  • 300g czerwonej porzeczki,
  • 1 budyń śmietankowy (40g) + 6 łyżek zimnej wody,
  • 40g cukru,
  • ½ szklanki wody,
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Dwie foremki o wymiarach 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę rozdzielamy pomiędzy dwie foremki i wyrównujemy. Na obu ciastach równomiernie rozsmarowujemy bezę. Bezę posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Ciasto po upieczeniu studzimy.

Tak samo pieczemy drugie ciasto.

Powinniśmy otrzymać dwa ciasta z zapieczoną bezą.

Jeśli posiadamy jedną foremkę to ciasto pieczemy na dwa razy. Wówczas ciasto możemy przygotować od razu całe i może czekać na swoją kolej, ale bezę przygotujmy najpierw dla jednego ciasta (z 2 białek), a później dla drugiego (gdyby białka czekały tak długo to mogą opaść).

BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny. Gdy piana będzie sztywna to dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, a grudki cukru nie powinny być wyczuwalne. Na sam koniec dodajemy kisiel i krótko miksujemy, tylko do połączenie. Bezę wykładamy na wierzch dwóch ucieranych ciast w foremce.

MASA PORZECZKOWA: Porzeczki umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i wodę. Całość zagotowujemy. Budyń rozrabiamy w 6 łyżkach wody. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się porzeczki. Gotujemy gęsty budyń, a następnie go studzimy.

MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę rozrabiamy w kilku łyżkach gorącej wody. Odstawiamy ją do ostygnięcia (powinna być letnia). Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Ciurkiem wlewamy żelatynę i mieszamy, aby żelatyna dobrze rozprowadziła się w śmietanie. Śmietanę szybko wykładamy na ciasto, bo zacznie tężeć.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy pierwsze ciasto z bezą. Wykładamy na nie masę porzeczkową, wyrównujemy. Na porzeczki szybko wykładamy masę śmietanową i wyrównujemy. Na śmietanie układamy drugie ciasto z bezą. Ciasto lekko dociskamy do śmietany. Formę z ciastem odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa porzeczkowa zgęstniała, a śmietana stężała.

Życzę smacznego  🙂

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką

Torcik bezowo-śmietankowy z czerwoną porzeczką





2 komentarzy

  1. Zrobiłam z mąki migdałowej zamiast pszennej i z erytrolu zamiast cukru (do bitej śmietany rozpuściłam w dwóch łyżkach wody a później dodałam razem z żelatyną), polecam, wyszło pysznie!
    Polecam 🙂

    • cukiereczek

      O proszę! Cieszę, że udało się też w zdrowszej wersji ?

Zostaw odpowiedź