Pewnego dnia zapragnęłam przygotować chrupiące białe bezy. Poszperałam troszkę i najpierw ustaliłam odpowiednią proporcję białek do cukru. Pierwsza próba - bezy wyszły kremowe, ale smaczne, chrupiące. Użyłam cukru zwykłego.  Druga próba - zmniejszam temperaturę pieczenia o 10 stopni. Bezy znów wychodzą smaczne, ale kremowe. Trzecia próba - zmniejszam jeszcze temperaturę, ale czas zostawiam ten sam - niestety bezy wychodzą ciągnące w środku. Próbujemy więc dalej 🙂 Zmieniam cukier na cukier puder, następnie na cukier drobny. Zmieniam temperatury oraz czas pieczenia. I tak po kilkunastu, a może kilkudziesięciu próbach bezy wychodzą białe, naprawdę białe i chrupiące 🙂 Moja radość w tym momencie jest ogromna!

Nie może więc zabraknąć przepisu na bezy idealne w "Weekendowej Cukierence". Powiem Wam jedno, nie ma jednego przepisu na bezy, bo każdy piekarnik pieczę inaczej. Najlepiej próbować tak jak ja i w pewnym momencie uzyskacie pożądany efekt. Jedno jest pewne - trzeba użyć cukru drobnego i suszyć bezy na termoobiegu.

Przy bezach ważna jest temperatura, czas pieczenia, długie miksowanie oraz proporcja cukru do białek. Białka, które są w temperaturze pokojowej ubiją się na większą pianę niż te wyjęte prosto z lodówki. Najlepsze efekty uzyskamy używając cukru drobnego do wypieków. Bezy wyjdą idealnie białe jeśli będziemy je suszyć długo w niskiej temperaturze, najlepiej przy termoobiegu (wówczas możemy suszyć kilka blaszek jednocześnie). Do piany bezowej możemy użyć barwnika. Wówczas uzyskamy bezy kolorowe.

Bezowe róże przygotowane są przy pomocy tylki Wilton 2D. Można je także zrobić używając tylko Wilton 1M.

Małe beziki przygotowane są także przy pomocy tylek Wilton: tylka 199 i tylka 12.

Bezy

Bezy

SKŁADNIKI:

  • 100g białek,
  • 150g drobnego cukru do wypieków,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodajmy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową.

Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z podanych proporcji otrzymamy jedna duża blaszkę bez. Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 70-80 stopni, termoobieg około 2,5h. Malutkie beziki wystarczy suszyć 1,5h. Kilka razy w ciągu suszenia otwieramy piekarnik, aby wypuścić wilgoć. Najlepiej otworzyć piekarnik i wyjąć jedną bezę na próbę.

Po upieczeniu bezy chwilkę studzimy i przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Bezy przechowujemy w szczelnym pojemniku. Gdy dostaną wilgoci z zewnątrz to zmiękną.

Życzę smacznego!

Bezy

Bezy

Bezy

Bezy





3 komentarzy

  1. Proszę powiedzieć ile to białek na sztuki, niestety nie mam wagi.
    Pozdrawiam.

    • cukiereczek

      1 białko waży około 35g ?

Zostaw odpowiedź