Cukier z płatków róży

O przygotowaniu takiego cukru marzyłam już od roku, wtedy jednak było już za późno, głowę miałam zajętą innymi sprawami, więc nadrobiłam w tym roku. Przygotowanie cukru różanego jest dość pracochłonne, jego najżmudniejsza część to obranie płatków, ale efekt jest tego wart. Cukier ten świetnie aromatyzuje desery, ciasta, herbatę. Zrobiłam już z nim kilka słodkości, ten aromat i smak, nie do opisania 🙂 Wykorzystanie cukru różanego na pewno niebawem pojawi się na blogu, zaglądajcie 😉
Składniki:
  • garść płatków róży (około 42g),
  • cukier 200g
Przygotowanie:
 
Z płatków róży usuwamy białe końce i oczyszczamy je z pyłków. Po obraniu zostało mi 35 g płatków. Następnie płatki ucieramy na pastę w moździerzu lub najpierw je siekamy i blenderujemy do uzyskania pasty. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy pastę różaną i drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników.

Następnie powstałą masę rozsypujemy w płaskim naczyniu, przykrywany bawełnianą ściereczką i suszymy co jakiś czas rozcierając między palcami zbrylony cukier. Suszenie trwa od 2 do 5 dni. Najlepiej suszyć go na powietrzu. Cukier po wysuszeniu przekładamy do pojemniczków. Życzę smacznego 🙂





1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Asie z bloga Smakołyki Asi 🙂
    Pani Asia pisze, że cukier jest przepyszny. Zróbcie go i Wy póki jeszcze róża kwitnie 🙂

    cpr

Zostaw odpowiedź