Wegańskie ciasto neapolitańskie

Pierwszy wpis – to powinno być coś, co zapiera dech w piersiach i smakuje jak kawałeczek nieba, prawda? I dokładnie z czymś takim do Was przychodzę. Mowa o cieście, które zna wielu smakoszy, ale wersja, jaką dziś zaprezentuję chyba zaskoczy nawet największych znawców słodkich smaków. Teraz kończę już ten tajemniczy wstęp, bo wręcz nie mogę się doczekać, by podzielić się z Wami przepisem. Będzie kolorowo, gdyż do Strefy Sweet Fit zawitało ciasto neapolitańskie (trójwarstwowe, czekoladowo-truskawkowo-waniliowe) - oczywiście odchudzone pod względem pustych kalorii, ale wzbogacone po brzegi o zdrowe składniki i fenomenalny smak.

Jak na typowego farmaceutę przystało, muszę podzielić się z Wami naukowym smaczkiem. Głównym składnikiem będą dziś nerkowce, czyli owoce nerkowca zachodniego (znanego Anacardium occidentale –musiałam! Czekałam na dzień, gdy użyje tych łacińskich nazw w życiu codziennym 🙂 ). Badania mówią, że wyciąg z orzechów nerkowca nasila wchłanianie glukozy przez komórki mięśni, co ma wpływ na wzrost wrażliwości tkanek na insulinę. Może to chronić nas przed rozwojem cukrzycy typu 2.

Indeks glikemiczny tych bakalii jest zaskakująco niski, dlatego drodzy Diabetycy-polecam! na zdrowie!

Czas na przepis! Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu , nie trzeba wykazywać się szczególnymi umiejętnościami, by podołać przygotowaniu. No może poza silną wolą, by nie wyjadać jeszcze z miski 🙂

Wegańskie ciasto neapolitańskie

Wegańskie ciasto neapolitańskie

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • ½ szklanki daktyli (namoczonych przez 2h),
  • ¼ szklanki kakao,
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego,
  • MASA KREMOWA (ogólnie):
  • 1 ½ szklanki nerkowców (namoczonych przez noc w wodzie i dokładnie odsączonych),
  • ½ szklanki miodu,
  • 5 łyżek stołowych soku z cytryny,
  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • Szczypta soli,
  • CZEKOLADOWA:
  • ¼ szklanki kakao,
  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • WANILIOWA:
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • TRUSKAWKOWA:
  • 1 szklanka zamrożonych truskawek,

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle na ciasto namocz 2 godziny wcześniej w ciepłej wodzie. Nerkowce na masę kremową namocz 12h wcześniej w gorącej wodzie. Tzn. umieść orzechy w misce i zalej gorącą wodą tak, aby zakryła całkowicie orzechy.

SPÓD: W kielichu blendera umieść mąkę migdałową, daktyle i kakao. Mieszaj do momentu połączenia składników.  Dodaj olej kokosowy. Miksuj do momentu osiągnięcia lepkiej konsystencji. Przenieś masę do formy o średnicy około 15 cm i dokładnie „przyklep” ją palcami, by idealnie przylegała do formy.

Na czas przygotowywania masy umieść formę z gotowym spodem w lodówce.

MASA KREMOWA (ogólnie): Do kielicha blendera dodaj odsączone nerkowce, sok z cytryny, miód, rozpuszczony olej kokosowy, szczyptę soli i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Podziel całość na 3 części.

MASA CZEKOLADOWA: Do pierwszej części dodaj ¼ szklanki kakao, 1 łyżkę miodu i oleju kokosowego, dokładnie wymieszaj. Wylej na wcześniej przygotowany spód i przenieś do zamrażalnika na minimum 15 minut.

Każdą kolejną warstwę ciasta nałóż dopiero wtedy gdy poprzednia zamarznie.

MASA TRUSKAWKOWA: Do drugiej części dodaj 1 szklankę truskawek - dokładnie zmiksuj do uzyskania aksamitnej masy. Umieść na czekoladowej warstwie i tak jak poprzednio przenieś do zamrażarki.

MASA WANILIOWA: Do ostatniej porcji dodaj kilka kropel aromatu. Wymieszaj. Umieść na pozostałych warstwach.

Całość umieść w zamrażarce na kilka godzin. Ja zostawiłam je na cała noc. Ciasto przechowujemy w zamrażarce.

Ciasto można udekorować startą gorzką czekoladą lub świeżymi owocami. Przed podaniem wyjmij je na około 15-20minut, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Można z powodzeniem przechowywać je do 14 dni w zamrażarce - najlepiej pokrojone w kawałki, tak by nie rozmrażać całości za każdym razem. Smacznego i na zdrowie! 🙂

Uwagi:

1) Olej kokosowy - podane ilości dotyczą rozpuszczonego oleju kokosowego, używam oleju nierafinowanego.

2) Miód można zastąpić każdym innym płynnym słodzidłem - syropem klonowym, z agawy itp..

3) Mąkę migdałową można zastąpić zmielonymi migdałami bądź dowolnymi zmielonymi orzechami.

Wegańskie ciasto neapolitańskie

Wegańskie ciasto neapolitańskie

Wegańskie ciasto neapolitańskie

Wegańskie ciasto neapolitańskie





6 komentarzy

  1. super pomysł na ciacho 🙂

    • Justyna

      Bardzo dziękuję, polecam-smakuje obłędnie 😉

  2. Weganie nie jedza miodu, Wiec tytul jest bledny ( tak doczytalam do konca ze mozna go zamienic) ale skoro ma byc to ciasto weganskie to w skladzie nie powinno byc miodu. Pozdrawiam

  3. weganie używają mòd bo zawiera dużo Vitamin i jest antybakteryjny..bede robic to ciasto .. Grrrr 🙂
    .. Jak dlugo sie robi??
    Pozdrawiam 🙂 🙂

  4. Czy zamiast oleju kokosowego można użyć zwykłego rzepakowego?:)

    • cukiereczek

      Raczej nie 😉

Pozostaw odpowiedź Evita