W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam lekkie i piankowe ciasto. Pod nazwą truskawkowy puszek kryje się biszkopt, krem przygotowany ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych oraz truskawki zalane galaretką. Świetnie sprawdzi się się w cieplejsze dni, bo jest lekkie. Przy upałach ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed podaniem.
Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu. Sam biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił. Do kremu wykorzystujemy serki homogenizowane. Gwarantuję Wam, że pokochacie ten lekki i puszysty krem, o lekko różowym kolorze 🙂
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- KREM TRUSKAWKOWY:
- 600g śmietany kremówki (36%),
- 600g serka homogenizowanego o smaku truskawkowym,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 150ml wody,
- DODATKOWO:
- 200g truskawek,
- ½ galaretki truskawkowej,
- 200ml wody,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.
KREM TRUSKAWKOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Na biszkopcie rozsmarowujemy większą część kremu truskawkowego, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta i smarujemy go resztą kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem truskawkowy stężał.
Wówczas na wierzch kremu wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Pól opakowania galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki.
Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ciasto przechowujemy w lodówce.
Rewelacyjny puszek ??? ciastko zniknęło w mgnieniu oka ???
Marta jakie piękne 😀
Przepychota- troche zmodyfikowalam krem-do nieslodzonego serka homo dodalam pogniecione truskawki i cukier puder. Robilam juz tez w tortownicy.A biszkopt z tego przepisu bedzie moim nr 1 ?
Kasiu wyszło idealnie! Bardzo się cieszę, że smakowało ?
Czy jeżeli chciałabym zrobić w blaszce 25×37 to muszę zrobić z półtorej porcji czy z dwóch?
Marta myślę, że półtorej porcji będzie ok ?
Nazwa trafiona w punkt ? jest obłędnie przepyszne ??? na pewno będę często robiła ?
Ada dziękuję za miły komentarz 🙂 Ciasto prezentuje się perfekcyjnie!
Witam czy tortownica o srednicy 24 cm będzie ok?
Na taką tortownicę potrzeba 3/4 porcji.
Czy można, to ciasto zrobić na biszkoptach?
Myślę, że tak.