Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon na truskawki w pełni. Latem nie ma lepszego deseru niż truskawki gniecione z cukrem i dodatkiem śmietanki. A gdyby tak połączyć ten dobrze znany z dzieciństwa smak z aromatycznym syropem z dzikiego bzu? Powiem tylko tyle, że wówczas otrzymamy pyszny deser, którego wprost nie można przestać jeść 🙂 Taka pianka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Jest bardzo kremowa, wprost rozpływa się w ustach.
Zachęcam do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
- 100g masła,
- PIANKA TRUSKAWKOWA:
- 500g truskawek,
- 3-4 łyżki cukru,
- ½ szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu,
- 600g śmietany kremówki,
- 25g żelatyny,
- 5-6 łyżek cukru pudru,
- DEKORACJA:
- Truskawki,
- Kwiaty czarnego bzu,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienko masłem. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy piankę truskawkową.
PIANKA TRUSKAWKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki. Za pomocą blendera miksujemy je na mus z dodatkiem cukru. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do śmietany dodajemy sok z bzu i mus truskawkowy, dodajemy cukier puder do smaku, mieszamy dokładnie. Masa powinna być kremowa. Na koniec ciurkiem wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy. Piankę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do stężenia.
DEKORACJA: Gdy ciasto stężeje dekorujemy je kwiatami czarnego bzu i połówkami truskawek.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ilość cukru i cukru pudru dopasujmy do własnych upodobań smakowych. Wszystko zależy od słodkości truskawek i syropu z bzu.