Praliny rafaello w połączeniu z truskawkami mmm to jest pyszne! Krem śmietankowy przygotowany z dodatkiem serka philadelphia i soku z cytryny sprawia, że całe ciasto jest nie za słodkie i orzeźwiające. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po pyszny przepis na kokosowy tort z truskawkami.
Tort, który dziś Wam prezentuje jest dość prosty do przygotowania. Mamy tutaj jeden krem, którym przekładamy blaty biszkoptu i obkładamy wierzch całego ciasta. Jest to krem powstały poprzez ubicie serka philadelphia, serka mascarpone i śmietany kremówki. Jest dość gęsty i stabilny. Sprawdzi się także do wyciskania ze szprycy. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej więc samo złożenie tortu nie zajęło mi dużo czasu. Upiekłam biszkopt w rancie 16cm. Ale możecie cały torcik przygotować także w rancie czy tortownicy 18cm. Część kremu odłożyłam do tynkowania, a do reszty dodałam posiekane truskawki i rafaello. Rafaello najlepiej pokroić w rękach lub kokosową stroną na desce, żeby się nie rozmazywało podczas krojenia. Pamiętajcie o nasączeniu biszkoptu. Niczego tak nie lubię jak suchego biszkoptu w torcie. W wersji dla dorosłych możecie się skusić o nasączenie likierem kokosowym.
Więcej przepisów na torty z owocami
- Tort polski z truskawkami
- Tort kokosowy z malinami
- Torcik z pieczonym rabarbarem
- Tort z żurawiną i białą czekoladą
Biszkopt przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem serka philadelphia, świeże truskawki i pralinki rafaello - to przepis na prosty wiosenny torcik.
Tort z truskawkami i rafaello
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 125g drobnego cukru do wypieków,
- 120g mąki pszennej,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- PONCZ:
- 1/4 szklanki wody (60ml),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- KREM:
- 200g serka typu philadelphia,
- 250g serka mascarpone,
- 200g śmietany kremówki,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 40g cukru pudru,
- 1 opakowanie Rafaello (150g),
- 300g truskawek,
- DEKORACJA:
- 200g truskawek,
- 50g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodajmy cały cukier. Powinno nam to zająć około 12-15 minut. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, i krótko miksujemy. Następnie w dwóch turach dodajemy mąkę i mieszamy już delikatnie szpatułką. Masa biszkoptowa jest gotowa. Przekładamy ją delikatnie do rantu cukierniczego o średnicy 16cm lub 18cm. Rant wcześniej zabezpieczamy odpowiednio papierem do pieczenia i układamy go na blaszce. Wyrównujemy wierzch. Można biszkopt upiec także w tortownicy 16cm lub 18cm, ale należy wykonać rant z papieru do pieczenia, aby biszkopt „nie uciekł” z tortownicy.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół przez około 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt już jest upieczony.
Upieczony gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy ciasto do wystudzenia. Nożem oddzielamy biszkopt od rantu i kroimy na trzy części.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
KREM: Umyte truskawki osuszamy i obieramy. Kroimy je w mała kostkę. W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone, serek philadelphia, sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijamy je mikserem do powstania gęstego, puszystego kremu. Odkładamy około 300g kremu (na otynkowanie tortu). A do pozostałego kremu dodajemy truskawki i posiekane drobno rafaello (5 rafaello odkładamy do dekoracji).
ZŁOŻENIE TORTU: Na podkładzie układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go ponczem. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugi blat biszkoptu, ponczujemy i wykładamy pozostały krem. Na wierzchu układamy ostatni blat biszkoptu i nasączamy go ponczem. Tort tynkujemy odłożonym kremem (300g). Kilka truskawek kroimy w plasterki i przyklejamy z boku tortu. Tort posypujemy z boków i z góry wiórkami kokosowymi. Na wierzchu tortu układamy kilka truskawek i pralinki rafaello.
Życzę smacznego!
Jeśli przygotujesz tort z truskawkami i rafaello to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Przepyszny torcik. Robiłam bez tynkowania(zbyt leniwa byłam) ale i tak był przepyszny
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Dziekuje za pyszny przepis ,smakuje oblednie ♥️♥️♥️
Wyszedł znakomicie 🙂 Cieszę się, że smakuje.
Przepis jak zawsze niezawodny. Biszkopt lekki jak chmurka. Krem łatwy do wykonania i fajnie się z nim pracuje. Połączenie smaków sztos. Polecam.
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗
A czy można zrobić na prostokątnej blaszce? Jeśli tak to jakie wymiary ma mieć? 🙂 Pozdrawiam.
Pewnie, że można 😍 Z podwójnej porcji można przygotować tort w formie 20x25cm.
Pyszny i lekki tort…Polecam serdecznie
Bardzo dziękuję 🤗♥️
Gorąco polecam ten przepis…Tort smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Dziękuję! Wyszedł piękny 😍
Upiekłam dziś torta dla mojego synka urodziny 😍 jutro będziemy wiedzieli jak smakuje ale podejrzewam ze idealnie 😍 dziękuje za możliwość skorzystania z przepisu. Pozdrawiam serdecznie. Niestety nie mogę dodać zdjęcia gdyż zbyt wiele MB 😭
Bardzo dziękuje za miły komentarz 🤗 AM nadzieję, że zasmakuje ♥️
Także niestety można dodać zdjęcie do 2Mb, ale można zdjęcie zmniejszyć lub zrobić zrzut ekranu zdjęcia i wtedy się doda 🤗
A jeśli chciałabym zrobić taki torcik w rancie 24cm to ile więcej składników potrzebuje?
To najlepiej zrobić wtedy dwie porcje.