"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na pyszne ciasto na biszkopcie z kremem, galaretką i truskawkami przygotowane w tortownicy. Ciasto pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, a przy tym jest proste do przygotowania. Smakuje lekko i delikatnie. Świetnie wpiszę się w letnie menu. A także sprawdzi się jako tort dla solenizantów urodzonych wiosną czy latem.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.
Jeśli upieczecie sobie biszkopt poprzedniego dnia to złożenie ciasta zajmie bardzo mało czasu. Krem śmietankowy to po prostu kremówka i serek mascarpone ubite na sztywno. Masa budyniowa to ugotowany budyń wymieszany z galaretką. Jest ekspresowa w przygotowaniu, ładnie i szybko zastyga. A dzięki wylewaniu galaretki na masę budyniową mamy pewność, że nie wsiąknie w ciasto.
Więcej przepisów na pyszne torty
- Tort rafaello z truskawkami
- Lekki torcik z pieczonym rabarbarem
- Tort fryzyjski
- Tort musowy z truskawkami
Delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki. Jego przygotowanie jest dość łatwe i przyjemne. Idealny na małe uroczystości.
Tort truskawkowy z budyniem
Składniki:
- BISZKOPT:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanka cukru (100g),
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
- 3 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 1 galaretka malinowa,
- GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 350g truskawek,
- 400ml wody,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
* Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Nawet warto upiec go wcześniej wówczas łatwiej jest go pokroić, bo się tak nie kruszy. Owijamy go wówczas folią, żeby nie wysychał i trzymamy na blacie w temperaturze pokojowej.
MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.
* Do masy budyniowej można użyć galaretki malinowej lub truskawkowej. Użyłam galaretki malinowej, bo daje ładniejszy, różowy kolor masy.
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie tortownicy o średnicy 24cm (lub rantu) układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wykładamy krem śmietankowy, wyrównujemy. Układamy kolejny blat biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Kolejno wylewamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Masa powinna być ostudzona i powinna lekko tężeć.
Tortownicę wkładamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut aż masa budyniowa całkowicie wystygnie.
Po tym czasie wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Smacznego!
Pychotka! ☺
Bardzo dziękuję 🤗♥️