Tort truskawkowy z budyniem

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na pyszne ciasto na biszkopcie z kremem, galaretką i truskawkami przygotowane w tortownicy. Ciasto pięknie się prezentuje i pysznie smakuje, a przy tym jest proste do przygotowania. Smakuje lekko i delikatnie. Świetnie wpiszę się w letnie menu. A także sprawdzi się jako tort dla solenizantów urodzonych wiosną czy latem.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.

Tort truskawkowy z budyniem

Tort truskawkowy z budyniem

Jeśli upieczecie sobie biszkopt poprzedniego dnia to złożenie ciasta zajmie bardzo mało czasu. Krem śmietankowy to po prostu kremówka i serek mascarpone ubite na sztywno. Masa budyniowa to ugotowany budyń wymieszany z galaretką. Jest ekspresowa w przygotowaniu, ładnie i szybko zastyga. A dzięki wylewaniu galaretki na masę budyniową mamy pewność, że nie wsiąknie w ciasto.

Tort truskawkowy z budyniem

Tort truskawkowy z budyniem

Więcej przepisów na pyszne torty

Tort truskawkowy z budyniem

Tort truskawkowy z budyniem

Delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki. Jego przygotowanie jest dość łatwe i przyjemne. Idealny na małe uroczystości.

Tort truskawkowy z budyniem

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanka cukru (100g),
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
  • 3 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
  • 1 galaretka malinowa,
  • GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 350g truskawek,
  • 400ml wody,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 125g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.

* Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Nawet warto upiec go wcześniej wówczas łatwiej jest go pokroić, bo się tak nie kruszy. Owijamy go wówczas folią, żeby nie wysychał i trzymamy na blacie w temperaturze pokojowej.

Biszkopt po przekrojeniu

Biszkopt po przekrojeniu

MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.

* Do masy budyniowej można użyć galaretki malinowej lub truskawkowej. Użyłam galaretki malinowej, bo daje ładniejszy, różowy kolor masy.

Przygotowanie kremu budyniowego z galaretką

Przygotowanie kremu budyniowego z galaretką

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.

Rozpuszczanie galaretki

Rozpuszczanie galaretki

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie tortownicy o średnicy 24cm (lub rantu) układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wykładamy krem śmietankowy, wyrównujemy. Układamy kolejny blat biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Kolejno wylewamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Masa powinna być ostudzona i powinna lekko tężeć.

Przygotowanie tortu truskawkowego z budyniem

Przygotowanie tortu truskawkowego z budyniem

Tortownicę wkładamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut aż masa budyniowa całkowicie wystygnie.

Przygotowanie tortu truskawkowego z budyniem

Przygotowanie tortu truskawkowego z budyniem

Po tym czasie wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Smacznego!

Tort truskawkowy z budyniem

Tort truskawkowy z budyniem

Tort truskawkowy z budyniem

Tort truskawkowy z budyniem

Jeśli przygotujesz tort truskawkowy z budyniem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Pychotka! ☺

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗♥️

Zostaw odpowiedź