Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje wyjątkowy torcik wywodzący się z kuchni niemieckiej. Przepis na niego rzucił mi się w oczy w jednej z kolorowych gazet. Było to jakieś 6-7 lat temu. Poszperałam na stronach niemieckich i faktycznie takie ciasto piecze się w Niemczech. Torcik upiekłam, zrobiłam zdjęcia i czekał na swoją kolejkę do publikacji na blogu. Zachwycił nas wszystkim smakiem i wyglądem. Miałam jednak awarię karty w aparacie i zdjęcia zniknęły 🙁 Schowałam kartkę z przepisem i notatkami do mojej teczki z przepisami z myślą, że lada dzień, może tydzień, upiekę go ponownie. I ta kartka czekała tak kilka lat, aż przypomniałam sobie o tym cieście teraz, w połowie grudnia. Jako, że jesienią i zimą uwielbiam przygotowywać wypieki z powidłami śliwkowymi to zaplanowałam przygotowanie tortu fryzyjskiego na weekend. Mąż nie pamiętał tego ciasta, jak to mężczyzna 🙂 Ale co Wam powiem to Wam powiem... Mój mąż jest bardzo wybredny jeśli chodzi o wypieki. Śmieje się czasem, że za bardzo go rozpieściłam i teraz ma dość wygórowany gust. Tak o to torcik fryzyjski jest u niego na 2 miejscu wśród moich słodkich wypieków (na pierwszym jest ciasto balowe).
Friesentorte to ciasto wywodzące się z Północnych Niemiec. Składają się na niego kruche blaty ciasta (troszkę przypominające francuskie) pieczonego razem z kruszonką przełożone powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną. Tort udekorowany jest pokrojonymi kawałkami ciasta. Prezentuje się wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Cała słodycz ciasta ukryta jest w kruszonce i powidłach śliwkowych. Krem śmietankowy jest lekki, bo to tylko śmietanka z niewielką ilością cukru pudru. Ciasto po przełożeniu powinno odstać noc w lodówce, aby kruche blaty nieco zmiękły. Wówczas wprost rozpływa się w ustach i daje się łatwo kroić. Jeśli masz lodówkę z no frostem to tort przechowuj dodatkowo przykryty.
W samym cieście kruchym nie ma jajek. Jest tylko masło i kwaśna śmietana. Niemcy używają do niego swojej gęstej kwaśnej śmietany tzw. schmand. U nas taka śmietana jest niedostępna, ale zwykła gęsta też daje radę. Ciasto jest dość klejące, trzeba je podsypywać mąką podczas wałkowania.
Więcej wypieków z kuchni niemieckiej
- Lebkuchen czyli niemiecki pierniczki
- Martinsbrezeln czyli precle świętomarcińskie
- Stutenkerlen czyli ciasteczkowe ludziki
- Lippischer Pickert czyli placki drożdżowo-ziemniaczane
Ciasto pochodzenia niemieckiego: kruche blaty z kruszonką przełożone kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi.
Tort fryzyjski czyli Friesentorte
Składniki:
- CIASTO:
- 250g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 150g gęstej śmietany 18%,
- 175g zimnego masła,
- KRUSZONKA:
- 150g mąki pszennej,
- 75g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 100g zimnego masła,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 700g śmietany kremówki,
- 3 opakowania śmietan-fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 450g powideł śliwkowych,
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
KRUSZONKA: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Dodajemy zimne masło i rękoma rozcieramy tworząc kruszonkę. Na czas przygotowania ciasta kruszonkę chowamy do lodówki.
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem wanilinowym, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy zimną śmietanę i jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części, zawijamy w folię i odkładamy do schłodzenia do lodówki na 1h.
* Jedna część ciasta ważyła u mnie około 204g.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy od razu na papierze do pieczenia na koło o średnicy 26cm. Ciasto będzie dość klejące i trzeba je posypywać odrobiną mąki. Każde ciasto posypujemy 1/3 kruszonki lekko dociskając ją do ciasta.
* 1/3 kruszonki ważyła u mnie 113g.
Każde ciasto pieczemy oddzielnie około 15-20 minut, do ładnego zarumienia. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia na blaszce. Najpierw będzie miękkie, ale gdy ostygnie to stwardnieje. Ciasto można upiec na blaszce z piekarnika lub w tortownicy o średnicy 26cm.
Pieczemy trzy takie same ciasta z kruszonką. Z tym, że jedno z ciast od razu ciepłe kroimy na 12 równych części. Ciasto trzeba pokroić ciepłe, żeby się nie kruszyło.
KREM ŚMIETANKOWY: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i śmietan fix. Krem śmietankowy przekładamy do szprycy lub rękawa.
* Jeśli nie chcesz używać śmietan fix to ubij na sztywno 400g śmietany kremówki z 250g serka mascacrpone i 2 łyżkami cukru pudru. Ten krem będzie odpowiednio gęsty, aby przełożyć nim blaty ciasta.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na desce lub paterze układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go równomiernie połową powideł śliwkowych. Następnie wykładamy połowę kremu śmietankowego za pomocą szprycy z końcówką gwiazdką Wilton 1M. Układamy drugi kruchy blat i smarujemy go równomiernie resztą powideł śliwkowych. Następnie wykładamy resztę kremu śmietankowego starając się zrobić 12 większych gwiazdek po okręgu ciasta. O te gwiazdki opieramy kawałki pokrojonego ciasta.
Ciasto odstawiamy do lodówki na min.8h, a najlepiej na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Życzę smacznego!
Wspaniały przepis! Wszystko pięknie krok po kroku opisane.
Zrobiłam wersję z mascarpone, smaki są obłędne!
Dziękuję 🙂
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🥰
Świetny przepis, tort przepyszny i bardzo efektowny. Czasochłonny, ale nie trudny. Nie miałam śmietany (zapomniałam kupić) i dodałam jogurt naturalny. Ciasto nic na tym nie straciło. Na pewno wrócę do tego przepisu. Dziękuję 😊
Chciałam jeszcze dodać jedno zdjęcie 😉🍀 I powiedzieć, że tort kroi się dobrze 👌
Przepiękny wyszedł! Cieszę się, że smakuje 🙂
Dziękuję bardzo za wspaniałą inspirację 😊pyszny i efektowny wypiek 🍰
Wyszedł znakomicie 🤓 Polecam się!
Ciasto pyszne. Bardzo fajny przepis . Jak na pierwszy raz myślę że bardzo dobrze wyszło. Może grubość ciasta to poprawki (następnym razem zrobię cienkie ciasto będzie się lepiej kroić). Krem z mascarpone. Polecam spróbować.
Wyszło piękne 🤗 Cieszę się, że smakowało.
Torcik bardzo pyszny, robi się bardzo szybko. Polecam i dziękuję za inspirację.
Cieszę się, że smakował 🙂
Torcik fryzyjski to sztos nad sztosami❤️. Dziekuje za ten przepis ,na pewno zagości u nas czesciej. Powidła sliwkowe zastąpiłam dżemem truskawkowym.🥰
Ślicznie dziękuję! Dokładnie – jest efektowny i przy tym dość prosty do zrobienia 🙂
Hej! Strasznie nie lubię powideł śliwkowych 😔 można je zastąpić jakąś inną konfitura? Która by pasowała? Może wiśniowa?
Tak naprawdę do bitej śmietany pasowała będzie każda 😃 Pierwsza jaka przyszła mi na myśl to malinowa.
Tort w smaku super ale ciasto po całej nocy w lodówce jest jeszcze trochę twarde. Ciężko ukrócić no i nie rozplywa się w ustach 😉
Cieszę się, że przypadło do gustu 😄 Być może potrzebuje jeszcze trochę czasu w lodówce, aby zmiękło.
Tort jest przepyszny. Ta kruszonka z odrobiną cynamonu petarda 🤯zamiast powidła śliwkowego zrobiłam frużelinę malinową i to jest po prostu lato zamknięte w cieście ❤️ świetny przepis 🥰
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😍
Jest też opcja dla leniuszków, na cieście francuskim 🙂
Tak, to prawda 😃
Tort bardzo efektowny i syty. Polecam ten przepis 😊😊😊
Bardzo dziękuję ♥️
Super przepis , a torcik przepyszny 🤗 na pewno nie raz wrócę do przepisu 🤗
Cieszę się bardzo 😃 Wyszedł pięknie!
Pychota!!!
Twój komentarz
Piękny 🤓♥️
Wyszedł pyszny. Polecam robić wieczorem, bo za dnia ciężko wytrzymać 8 godzin. Polecam!
Pięknie wyszedł 💜
Bardzo smaczny, kruche blaty, kruszonka i nuta cynamonu bardzo pasuje do śliwkowego dżemu😋 Efektowność i dekoracyjność tego torcika wynagrodzi poświęcony czas;) Dziękuję 😊
Bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️
Rewelacyjny ❤️ ja użyłam czarnej porzeczki zamiast śliwki i jest wyśmienity ❤️❤️
Wygląda super 😍