Krem śmietankowy z serkiem homogenizowanym to jeden z moich ulubionych kremów do przekładania biszkoptu. Pasuje do niego większość owoców. Łączyłam go już z jagodami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami, a dziś chcę Wam zaproponować szybkie ciasto z mandarynkami.
TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na wykorzystanie serka homogenizowanego.
W ogóle to bardzo lubię ciasta z mandarynkami. Zawsze mam w spiżarni puszkę mandarynek. Lubię ich smak, ale też wygląd. Są bardzo dekoracyjne. Zamawiam je najczęściej w sklepach internetowych.
A dzisiejsze ciasto składa się z trzech części:
- biszkoptu. Biszkopt nasączamy sokiem z puszki z mandarynek. Jeśli chcesz możesz posmarować go także cienką warstwą dżemu pomarańczowego czy brzoskwiniowego.
Można to ciasto przygotować w wersji bez pieczenia używając podłużnych lub okrągłych biszkoptów. Użycie biszkoptów na pewno przyśpieszy pracę i sprawi, że ciasto zrobisz bardzo szybko. - kremu z serkiem - to krem powstały z połączenia ubitej śmietanki i serka homogenizowanego usztywniony galaretką. Można użyć serka smakowego np. brzoskwiniowego. Można użyć galaretki jasnej lub pomarańczowej.
- mandarynek zatopionych w galaretce. Jeśli nie masz mandarynek - użyj innych owoców.
Ciasto smakuje pysznie piankowo, delikatnie, lekko. Ładnie się kroi. Będzie idealne na cieplejsze, letnie dni. Gorąco polecam!
Więcej przepisów na ciasta z mandarynkami
- Ciasto na gofrach z mandarynkami
- Sernik z mandarynkami
- Rabarbar zapiekany z mandarynkami pod owsianą kruszonką
- Ciasto z mandarynkami, kokosem i śmietaną
Pyszny i prosty do przygotowania torcik. Puszysty biszkopt, delikatny i piankowy krem z serkiem i pyszna galaretka z mandarynkami.
Ciasto z kremem z serka i mandarynkami
Składniki:
- BISZKOPT:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanka cukru (70g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 2 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 70ml zalewy z puszki z mandarynek,
- KREM Z SERKIEM:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 300g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1/2 opakowania galaretki krystalicznej (lub pomarańczowej),
- 75g wody,
- GALARETKA Z MANDARYNKAMI:
- 1 puszka mandarynek,
- 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej,
- 200ml wody
Przygotowanie:
Mandarynki odsączamy z zalewy na sitku. Zachowujemy 70ml zalewy do nasączenia biszkoptu.
* Użyłam mandarynek w puszce firmy Rolnik. 1 puszka mandarynek, którą użyłam, po odsączeniu miała 175g owoców. Mandarynek w puszce szukajcie w większych supermarketach lub na Allegro. Można je zastąpić taką samą ilością brzoskwiń z puszki.
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy.
Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
KREM Z SERKIEM: Galaretkę rozpuszczamy w 75ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę (lub płynną, ale chłodną) i miksujemy do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy blat biszkopta. Nasączamy go ponczem. Na biszkopt wykładamy krem, wyrównujemy jego powierzchnię. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
Po tym czasie na wierzch kremu wykładamy odsączone mandarynki z puszki. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!