Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Tartę rustykalną czyli galette przygotowywałam zazwyczaj na słodko m.in.: z truskawkami i brzoskwiniami. Co za wspaniały pomysł, aby upiec ją na wytrawnie. Kruche i pysznie maślane ciasto w połączeniu z soczystym nadzieniem i rozpuszczonym serem smakuje wspaniale.

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Nie ma przy niej dużo pracy, a efekt wizualny i smakowy zachwyca. Ciasto jest dość klejące dlatego rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Nadzienie pieczarkowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to nadzienie, które znacie już z moich wytrawnych naleśników. Tarta smakuje pyszne i na ciepło i na zimno. Na pewno przygotuję ją na kolejne spotkanie rodzinne. I już myślę o kolejnym nadzieniu do środka 😉

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Więcej przepisów z pieczarkami

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Super sprawdzi się na imprezy i spotkania ze znajomymi oraz na pyszny obiad bez mięsa.

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 150g mąki pszennej,
  • 100g zimnego masła,
  • 50g gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • NADZIENIE PIECZARKOWE:
  • 300g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100g świeżego szpinaku,
  • 100g odsączonych z oleju suszonych pomidorów,
  • 100g tartej mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz,
  • SEREK DO POSMAROWANIA:
  • 100g serka kremowego,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko
  • sezam

Przygotowanie:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól. Dodajemy masło i siekamy chwilkę nożem do powstania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy śmietanę i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto będzie klejące. Ciasto owijamy w folię i chowamy w lodówce na 1 godzinę.

Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru na duże koło o grubości około 5 mm. Zdejmujemy górny arkusz papieru i odkładamy na bok. Dolny arkusz wraz z ciastem przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Mieszamy ze sobą serek kremowy, śmietanę i zioła. Smarujemy nasz placek na środku zostawiając 5 cm margines. Na serek wykładamy nadzienie pieczarkowe. Brzegi ciasta zawijamy do środka zakładając je na siebie. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy od razu około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół.

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

NADZIENIE PIECZARKOWE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Pomidory suszone kroimy w paseczki.

Na suchą patelnie wkładamy szpinak. Podgrzewamy go chwilkę aż do zwiędnięcia. Następnie szpinak wyjmujemy na deskę, a gdy ostygnie to siekamy go z grubsza.

Następnie na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Kolejno dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem do momentu aż cała woda z pieczarek odparuję. Wówczas dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy razem jeszcze 1 minutę. Patelnię zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni studzimy, a następnie dodajemy szpinak i ser. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Jeśli przygotujesz tartę rustykalną z pieczarkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź