Tarta jagodowa z kremem budyniowym

Tarty to jedne z moich ulubionych ciast. Można je robić na miliony sposobów, zmieniać kremy, zmieniać dodatki. Jedno pozostaje niezmienne - pyszne kruche ciasto. Zapraszam dzisiaj do "Weekendowej Cukierenki" na tartę obfitującą w świeże jagody. Krem to po prostu cienka warstwa budyniu jagodowego. Jeśli chcecie, aby krem był sztywniejszy można zmiksować go z połową kostki masła. Zamiast jagód można użyć malin czy jeżyn. Zachęcam do jej przygotowania w sezonie jagodowym.

Składniki:

 

  • CIASTO:
  • 200g mąki,
  • 150g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • KREM:
  • 3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 270ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 duża łyżka masła,
  • jagody 300g + 4 łyżki
  • listki mięty do dekoracji

 

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy żółtka, chwilkę siekamy, a dalej już rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (29cm).

Formę wcześniej warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy. Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Gotujemy budyń i studzimy go. Wystudzony budyń miksujemy z 4 łyżkami jagód i wykładamy na kruche ciasto. Całość posypujemy resztą jagód. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Ciasto ozdabiamy listkami mięty i kiściami czerwonej porzeczki. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź