Składniki:
- CIASTO:
- 200g mąki,
- 150g masła,
- 100g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- KREM:
- 3/4 opakowania budyniu śmietankowego,
- 270ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 duża łyżka masła,
- jagody 300g + 4 łyżki
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Formę wcześniej warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie urosło podczas pieczenia. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy. Do szklanki odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Gotujemy budyń i studzimy go. Wystudzony budyń miksujemy z 4 łyżkami jagód i wykładamy na kruche ciasto. Całość posypujemy resztą jagód. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Ciasto ozdabiamy listkami mięty i kiściami czerwonej porzeczki. Smacznego 🙂