Co może być lepszego od domowej szarlotki? Oczywiście domowa szarlotka z budyniem 🙂 Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po nowy przepis na ciasto z jabłkami. Ciasta z jabłkami można piec przez okrągły rok. Choć najbardziej smakują mi właśnie jesienią i zimą.
Dzisiejszy przepis na szarlotkę jest bezbłędny. Smakuje każdemu, bez wyjątku. Mamy tutaj kruchuteńkie ciasto, kremowy budyń i dużo jabłek... Ciasto kruche możecie znać już ze słynnego ciasta z owocami i budyniową pianką. Przygotowuje się je wcześniej, zamraża i wtedy ściera. Samo ciasto, jak i nadzienie jabłkowe, można przygotować kilka dni wcześniej. Wówczas złożenie ciasta zajmuje tylko chwilkę.
Szarlotka po wystudzeniu pięknie się kroi. Przechowuje ją w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).
Więcej przepisów na szarlotki
Szarlotka z budyniem
To kruche ciasto z z jabłkami i budyniem można piec przez okrągły rok. Do nadzienia można wykorzystać gotowe jabłka prażone ze słoika.
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- JABŁKA:
- 1 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
- 3-4 łyżki cukru,
- BUDYŃ:
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 1 litr mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 części: 60% i 40%. Owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
*Ciasto możesz przygotować wcześniej i trzymać w zamrażarce kilka dni.Ciasto, które spędzi więcej czasu w zamrażarce (więcej niż 1h) będzie dość twarde. Żeby łatwiej się ścierało to wyjmij je z zamrażarki do lodówki około 45 minut wcześniej.
Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Wyjmujemy z zamrażarki większą część ciasta (60%) i ścieramy na grubych oczkach tarki do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 minut, do lekkiego zarumienienia. Spód studzimy.
BUDYŃ: Do garnka wlewamy 3 i 1/4 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy. Gdy masa zagotuje się to zdejmujemy ją z ognia. Budyń lekko studzimy. Może być ciepły wylewany na ciasto. Co jakiś czas go mieszamy, aby nie zrobił się kożuch.
JABŁKA: Podana waga to waga jabłek obranych, oczyszczonych, bez gniazd nasiennych.
Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Wkładamy jabłka i cukier. Dusimy je kilka-kilkanaście minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jabłka po tym czasie powinny się rozpaść i wyraźnie zgęstnieć. Nadzienie jabłkowe studzimy.
*Podana ilość cukru jest orientacyjna. Zależy od użytej odmiany jabłek. Dodaj tyle cukru, by nadzienie było tylko delikatnie słodkie. Polecam jabłka dedykowane na ciasta. Ja użyłam szarej renety.
ZŁOŻENIE CIASTA: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe, wyrównujemy. Następnie wykładamy równomiernie budyń. Im cieplejszy budyń tym łatwiej będzie go ładnie wyłożyć. Na wierzch budyniu ścieramy nasze pozostałe zamrożone ciasto (40%).
Ciasto od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie wierzch powinien się ładnie zarumienić.
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Polecam każdemu zrobienie tego pysznego ciasta z przepisu Kasi, Gotuj z cukiereczkiem.
Ciasto pyszne, szybko znikało z talerza. Polecam jeżeli ktoś robi z prażonymi jablakami ze słoika dodać galaretkę cytrynową, ja nie dodałam i trochę się rozjechało, ale lasuchom to nie przeszkadzało w zjedzeniu 😁. Najlepiej trzymać w lodówce, chłodne jest pyszne.
Cieszę się bardzo, że zasmakowało 😃
Ciasto bardzo smaczne. Idealne do niedzielnej kawki. Polecam
Jaka piękna ❤️ Cieszę się, że smakuje!
Poezja , przepis jest świetny . Wszystkie składniki są idealnie dobrane . Bardzo , bardzo polecam 😋😋😋
Bardzo dziękuję 🤗♥️
Zrobiłam te ciasto i jest tak pyszne ze aż nie wierze!! :)) Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory udało mi się upiec a masterchefem nie jestem 😅 bardzo dziękuje za super przepis!!🤗😊😊😊
Bardzo dziękuję ♥️ Cieszę się, że smakowało!
Przepycha i przekruche. Bomba!
Dziękuję ♥️