Pogoda za oknem dzisiaj iście jesienna więc i w "Weekendowej Cukierence" ciasto najbardziej kojarzące się z jesienią czyli szarlotka. Szarlotka, ale jaka wyjątkowa, bo z warstwą chrupiącej bezy. Tej pysznej szarlotki wbrew pozorom nie przygotowuję się zbyt długo bowiem jabłka wystarczy tylko zetrzeć i nie musimy już ich prażyć. Szarlotka smakuje wspaniale. Kwaśne jabłka wspaniale współgrają ze słodką bezą. Jeśli nie używacie kwaśnej odmiany jabłek to proponuję nawet całkowicie zrezygnować z cukru. Ciasto po wystudzeniu bardzo ładnie się kroi. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- Szczypta soli,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- BEZOWA PIANKA:
- 5 białek,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- JABŁKA:
- 1 kg obranych i wydrążonych jabłek np. antonówka, szara reneta,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 5 łyżek bułki tartej
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę. Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na dno formy. Formę z ciastem chowamy do lodówki na czas przygotowania jabłek i pianki bezowej.
JABŁKA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z pozostałymi składnikami i wykładamy na kruche ciasto.
BEZOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier już się rozpuści to dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tak, aby mąka dobrze się rozprowadziła w pianie. Pianę z białek rozprowadzamy delikatnie i równomiernie na jabłkach.
Na pianę z białek ścieramy na grubych oczkach część ciasta, która jest w zamrażarce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut. Gdyby jego wierzch się spiekał to przykrywamy go folią.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego
Czy jabłka powinnam tez z bułką tartą wymieszać?
Tak, jabłka mieszamy z bułką tartą.
Polecam ten przepis, ciasto wychodzi kruche i delikatne a w połączeniu z jabłkami i pianką po prostu rozpływa się w ustach
przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a smakuje dosłownie wszystkim.
Aleksandra Twoja szarlotka prezentuje się perfekcyjnie
Cieszę się, że smakowała 
Przepyszne. Polecam
Cieszę się, że smakowała ?
Bardzo pyszny jabłecznik
Dziś znów go piekę.
Agata cudnie się prezentuje!
Czy jabłek nie trzeba odciskać z soku?
Nie, po to właśnie dajemy bułkę tartą ?
Ten przepis to prawdziwy sztos!!!
Wypróbuj koniecznie!
Najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam!!!
Wyszła idealna!
Wyszło przepysznie ?
Bardzo mi miło
Przepis jest super, szarlotka wyszła pyszna i polecam wszystkim?
_Luizawb_78 bardzo się cieszę, że smakowała
Hej mam pytanie spod nie podpiekac? I jabłka surowe??? Dopytuje bo w każdym innym przepisie daje się gotowe że słoika bądź podsmażone.. ciekawy przepis ale obawiam się go ze mi nie wyjdzie ?
Monika spodu nie podpieramy i jabłka dajemy surowe. Bez obaw, ciasto się uda ? Spójrz tylko na zdjęcia innych czytelników.
Jabłka mają być surowe?????
Tak.
Wyprobowalam ? i potwierdzam jak panie powyżej super prosty przepis i wyszedł za 1x gorąco polecam… Piana troszkę opadła z mojej winy gdyż zapomniałam o mące ziemniaczanej ale nie zmienia to faktu ze jest pycha i nie przesłodzony pół blaszki strzeliło zaraz po wyjęciu ? hahaha
Monika cieszę się, że ciasto się udało
Wygląda idealnie!
Moja szarlotka?
Piękna ?
Jaki budyn do pianki? W przepisie nie ma
Ola do pianki dodajemy mąki ziemniaczanej, nie budyniu.
Polecam serdecznie
.
Dziękuję
Ten przepis to prawdziwy sztos!!!
Wypróbuj koniecznie!
Najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam.
Dziękuję za miły komentarz
Czy moge dodac margaryne zamiast masła?
Tak.
Szarlotka wyszła rewelacyjna! Wszyscy byli nią zachwyceni
tylko spód podpiekłam, a jabłka dałam ze słoika i dodatkowo wkroiłam 2 świeże. Polecam wszystkim
Agata bardzo się cieszę, że smakowała
Mój numer 1? dziękuję za ten i wiele innych przepisów!
Sandii dziękuję za miłe słowa
Sama taka robię jest boska. Dodatkowo jabłka na blaszce posypuję orzechami włoskimi ma jeszcze lepszy smak.
O super pomysł ?
Świetny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje
Dziękuję!
Dzisiaj zrobiłam, wszystko to prawda, łatwa i pyszna
Bardzo dziękuję ♥️
Przepis jest najlepszy! Nie jest to jakiś płaski jabłecznik, tylko piękna wysoka szarotka i super mix faktur, od chrupiącej góry, przez puszystą bezę do aromatycznych miękkich jabłek. Wszystkim bardzo smakuje, a w połączeniu z lodami waniliowymi jeszcze bardziej podbija się smak jabłek
Bardzo dziękuję za miły komentarz