Szarlotka z bezową pianką

Pogoda za oknem dzisiaj iście jesienna więc i w "Weekendowej Cukierence" ciasto najbardziej kojarzące się z jesienią czyli szarlotka. Szarlotka, ale jaka wyjątkowa, bo z warstwą chrupiącej bezy. Tej pysznej szarlotki wbrew pozorom nie przygotowuję się zbyt długo bowiem jabłka wystarczy tylko zetrzeć i nie musimy już ich prażyć. Szarlotka smakuje wspaniale. Kwaśne jabłka wspaniale współgrają ze słodką bezą. Jeśli nie używacie kwaśnej odmiany jabłek to proponuję nawet całkowicie zrezygnować z cukru. Ciasto po wystudzeniu bardzo ładnie się kroi. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku 🙂

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • BEZOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • JABŁKA:
  • 1 kg obranych i wydrążonych jabłek np. antonówka, szara reneta,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 5 łyżek bułki tartej
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.



1/3 ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę. Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na dno formy. Formę z ciastem chowamy do lodówki na czas przygotowania jabłek i pianki bezowej.

JABŁKA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z pozostałymi składnikami i wykładamy na kruche ciasto.

BEZOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier już się rozpuści to dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tak, aby mąka dobrze się rozprowadziła w pianie. Pianę z białek rozprowadzamy delikatnie i równomiernie na jabłkach.

Na pianę z białek ścieramy na grubych oczkach część ciasta, która jest w zamrażarce.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut. Gdyby jego wierzch się spiekał to przykrywamy go folią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Inspiracja

22 komentarzy

  1. Czy jabłka powinnam tez z bułką tartą wymieszać?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, jabłka mieszamy z bułką tartą.

  2. Polecam ten przepis, ciasto wychodzi kruche i delikatne a w połączeniu z jabłkami i pianką po prostu rozpływa się w ustach ❤ przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a smakuje dosłownie wszystkim.

    20180919_221417

    • cukiereczek cukiereczek

      Aleksandra Twoja szarlotka prezentuje się perfekcyjnie 🙂 Cieszę się, że smakowała 😉

  3. Bardzo pyszny jabłecznik 🙂 Dziś znów go piekę.

    20180913_210611

    20180913_182614

    • cukiereczek cukiereczek

      Agata cudnie się prezentuje! 🙂

  4. Czy jabłek nie trzeba odciskać z soku?

    • cukiereczek cukiereczek

      Nie, po to właśnie dajemy bułkę tartą ?

  5. Przepis jest super, szarlotka wyszła pyszna i polecam wszystkim?

    • cukiereczek cukiereczek

      _Luizawb_78 bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

  6. Hej mam pytanie spod nie podpiekac? I jabłka surowe??? Dopytuje bo w każdym innym przepisie daje się gotowe że słoika bądź podsmażone.. ciekawy przepis ale obawiam się go ze mi nie wyjdzie ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika spodu nie podpieramy i jabłka dajemy surowe. Bez obaw, ciasto się uda ? Spójrz tylko na zdjęcia innych czytelników.

  7. Jabłka mają być surowe?????

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak.

  8. Wyprobowalam ? i potwierdzam jak panie powyżej super prosty przepis i wyszedł za 1x gorąco polecam… Piana troszkę opadła z mojej winy gdyż zapomniałam o mące ziemniaczanej ale nie zmienia to faktu ze jest pycha i nie przesłodzony pół blaszki strzeliło zaraz po wyjęciu ? hahaha

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika cieszę się, że ciasto się udało 😉 Wygląda idealnie!

  9. Moja szarlotka?

    • cukiereczek cukiereczek

      Piękna ?

  10. Avatar Ola

    Jaki budyn do pianki? W przepisie nie ma

    • cukiereczek cukiereczek

      Ola do pianki dodajemy mąki ziemniaczanej, nie budyniu.

  11. Czy moge dodac margaryne zamiast masła?

Pozostaw odpowiedź xmoniax

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij