Pogoda za oknem dzisiaj iście jesienna więc i w "Weekendowej Cukierence" ciasto najbardziej kojarzące się z jesienią czyli szarlotka. Szarlotka, ale jaka wyjątkowa, bo z warstwą chrupiącej bezy. Tej pysznej szarlotki wbrew pozorom nie przygotowuję się zbyt długo bowiem jabłka wystarczy tylko zetrzeć i nie musimy już ich prażyć. Szarlotka smakuje wspaniale. Kwaśne jabłka wspaniale współgrają ze słodką bezą. Jeśli nie używacie kwaśnej odmiany jabłek to proponuję nawet całkowicie zrezygnować z cukru. Ciasto po wystudzeniu bardzo ładnie się kroi. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku 🙂
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- Szczypta soli,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- BEZOWA PIANKA:
- 5 białek,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- JABŁKA:
- 1 kg obranych i wydrążonych jabłek np. antonówka, szara reneta,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 5 łyżek bułki tartej
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.
1/3 ciasta owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę. Formę prostokątną o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na dno formy. Formę z ciastem chowamy do lodówki na czas przygotowania jabłek i pianki bezowej.
JABŁKA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z pozostałymi składnikami i wykładamy na kruche ciasto.
BEZOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier już się rozpuści to dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tak, aby mąka dobrze się rozprowadziła w pianie. Pianę z białek rozprowadzamy delikatnie i równomiernie na jabłkach.
Na pianę z białek ścieramy na grubych oczkach część ciasta, która jest w zamrażarce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut. Gdyby jego wierzch się spiekał to przykrywamy go folią.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Czy jabłka powinnam tez z bułką tartą wymieszać?
Tak, jabłka mieszamy z bułką tartą.
Polecam ten przepis, ciasto wychodzi kruche i delikatne a w połączeniu z jabłkami i pianką po prostu rozpływa się w ustach ❤ przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a smakuje dosłownie wszystkim.
Aleksandra Twoja szarlotka prezentuje się perfekcyjnie 🙂 Cieszę się, że smakowała 😉
Przepyszne. Polecam
Cieszę się, że smakowała ?
Bardzo pyszny jabłecznik 🙂 Dziś znów go piekę.
Agata cudnie się prezentuje! 🙂
Czy jabłek nie trzeba odciskać z soku?
Nie, po to właśnie dajemy bułkę tartą ?
Ten przepis to prawdziwy sztos!!!
Wypróbuj koniecznie!
Najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam!!!
Wyszła idealna! 🙂
Wyszło przepysznie ?
Bardzo mi miło ❤️
Przepis jest super, szarlotka wyszła pyszna i polecam wszystkim?
_Luizawb_78 bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
Hej mam pytanie spod nie podpiekac? I jabłka surowe??? Dopytuje bo w każdym innym przepisie daje się gotowe że słoika bądź podsmażone.. ciekawy przepis ale obawiam się go ze mi nie wyjdzie ?
Monika spodu nie podpieramy i jabłka dajemy surowe. Bez obaw, ciasto się uda ? Spójrz tylko na zdjęcia innych czytelników.
Jabłka mają być surowe?????
Tak.
Wyprobowalam ? i potwierdzam jak panie powyżej super prosty przepis i wyszedł za 1x gorąco polecam… Piana troszkę opadła z mojej winy gdyż zapomniałam o mące ziemniaczanej ale nie zmienia to faktu ze jest pycha i nie przesłodzony pół blaszki strzeliło zaraz po wyjęciu ? hahaha
Monika cieszę się, że ciasto się udało 😉 Wygląda idealnie!
Moja szarlotka?
Piękna ?
Jaki budyn do pianki? W przepisie nie ma
Ola do pianki dodajemy mąki ziemniaczanej, nie budyniu.
Polecam serdecznie 🙂 .
Dziękuję 😉
Ten przepis to prawdziwy sztos!!!
Wypróbuj koniecznie!
Najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam.
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Czy moge dodac margaryne zamiast masła?
Tak.
Szarlotka wyszła rewelacyjna! Wszyscy byli nią zachwyceni 🙂 tylko spód podpiekłam, a jabłka dałam ze słoika i dodatkowo wkroiłam 2 świeże. Polecam wszystkim
Agata bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
Mój numer 1? dziękuję za ten i wiele innych przepisów!
Sandii dziękuję za miłe słowa 😀
Sama taka robię jest boska. Dodatkowo jabłka na blaszce posypuję orzechami włoskimi ma jeszcze lepszy smak.
O super pomysł ?
Świetny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje 🙂
Dziękuję!
Dzisiaj zrobiłam, wszystko to prawda, łatwa i pyszna 😊
Bardzo dziękuję ♥️
Przepis jest najlepszy! Nie jest to jakiś płaski jabłecznik, tylko piękna wysoka szarotka i super mix faktur, od chrupiącej góry, przez puszystą bezę do aromatycznych miękkich jabłek. Wszystkim bardzo smakuje, a w połączeniu z lodami waniliowymi jeszcze bardziej podbija się smak jabłek 🥰
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗