Uwielbiamy szarlotki i ciasta z jabłkami, bo możemy je przygotowywać przez okrągły rok. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na szarlotkę szwajcarską czyli ucierane ciasto z jabłkami. Co odróżnia szarlotkę szwajcarską od innych ciast z jabłkami to dodatek do ciasta śmietany kremówki oraz moczenie jabłek przed pieczeniem w alkoholu. Nie martwcie się jednak, gdy nie posiadacie tych składników. Kremówkę możecie zastąpić mlekiem, a alkohol pominąć. Ciasto i tak wyjdzie pyszne.
Szarlotka szwajcarska jest puszysta i mięciutka. Idealnie pasuje do kubka gorącej popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki płynnej śmietanki kremówki 30%,
- 125g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- 3 jajka,
- Szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 350g obranych jabłek (waga bez pestek),
- 2 łyżki rumu lub brandy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownice o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.
Do miski wkładamy masło, cukier wanilinowy i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki oraz kremówkę i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy promieniście cząstki jabłek. Pieczemy około 40-50 minut – do suchego patyczka.
Ciasto możemy przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami.
JABŁKA: Obrane jabłka kroimy w ósemki. Skrapiamy je alkoholem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut i odsączamy na sicie. Jeśli ciasto mają jeść dzieci to alkohol można pominąć, a jabłka jedynie skropić sokiem z cytryny.
Życzę smacznego!