Przychodzę do Was dzisiaj z kolejną propozycją na świąteczny sernik. Tym razem jest to sernik na zimno, ale z bożonarodzeniowym akcentem w postaci pieczonego spodu makowego. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki".
Spód makowy to ciasto ucierane, ale bez dodatku mąki. Mamy tu tylko mielony mak i mielone migdały. Mielony mak to mak sypki, który już coraz łatwiej można dostać w sklepach. Czyli najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie z jajkami, a na końcu dodajemy suche składniki. Masa serowa powstaje z połączenia jogurtu greckiego, śmietany kremówki i zmielonego twarogu. A wierzch sernika zwieńczają maliny zatopione w galaretce. Całość jest bardzo smaczna i prezentuje się bardzo elegancko. Polecam na święta!
Więcej przepisów na świąteczny serniki
- Sernik cynamonowy
- Kostka korzenna z malinami
- Sernik na zimno na spodzie korzennym
- Świąteczna kostka sernikowa
Makowy spód, aksamitna masa serowa i maliny zatopione w galaretce - wykwintny sernik na zimno z bożonarodzeniowym akcentem.
Świąteczny sernik na zimno z malinami na makowym spodzie
Składniki:
- SPÓD MAKOWY:
- 150g masła,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- szczypta soli,
- 3 jajka r.M,
- 100g mielonego maku,
- 50g mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 3 łyżki mleka,
- MASA SEROWA:
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 250g twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 16g żelatyny,
- 1/4 szklanki wody,
- DODATKOWO:
- około 350g malin,
- 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD MAKOWY: Wszystkie składniki na spód makowy powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. W misce mieszamy ze sobą mielony mak, mielone migdały i proszek do pieczenia.
*Mak mielony to produkt już dość łatwo dostępny w większych supermarketach. Jeśli nie uda Ci się go kupić to możesz ewentualnie użyć około 150g gotowej masy makowej, ale wówczas zmniejsz ilość cukru ze 100g na 50g. Postępuj dokładnie jak w przepisie.
Do misy miksera wkładamy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Ucieramy je razem mikserem na jasną i puszystą masę maślaną, około 5 minut. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30sekund po każdym dodanym jajku. Na sam koniec dodajemy suche składniki i mleko. Miksujemy na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy około 25-30 minut. Po pewnym czasie ciasto zacznie się spiekać więc trzeba będzie je przykryć folią. Po upieczeniu ciasto studzimy i zeskrobujemy skórkę. Obręcz tortownicy odpinamy, myjemy, osuszamy i zakładamy ponownie.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody i odstawiamy.
*Drugi sposób na rozpuszczenie żelatyny: Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą, mieszamy tylko do połączenia i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do miski wkładamy jogurt, twaróg, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy mikserem na wolnych lub średnich obrotach do połączenia składników (nie dłużej) – nie powinno być grudek. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Dodajemy ją w dwóch partiach do masy serowej i mieszamy szpatułką lub miksujemy na wolnych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy letnią żelatynę i mieszamy na małych obrotach miksera. Mieszamy dokładnie, aby żelatyna rozprowadziła się po całej masie serowej. Masa zacznie szybko tężeć (bo wszystkie składniki były zimne) więc szybko z nią pracujemy.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony spód makowy wylewamy masę serową, wyrównujemy. Odstawiamy ją do lodówki na min. 2h, aby stężała.
W tym czasie 1 galaretkę malinową rozrabiamy w 450ml gorącej wody. Maliny układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto dostawiamy na kolejne 2h - do momentu zastygnięcia galaretki. Po tym czasie ostrym nożem oddzielamy ciasto od tortownicy. Smacznego!
*Użyłam malin mrożonych. Układamy je zamrożone i zalewamy zimną galaretką. Mrożone maliny sprawią, że galaretka zacznie szybko tężeć na cieście.
Ciasto wyszło wyśmienite, bardzo efektowne i przepyszne, masa serowa jest idealnym przełamaniem słodyczy maku.Bardzo polecam.
Bardzo się cieszę, że smakuje 😃 Wyszło piękne!