Świąteczna princessa z makiem

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dostaje już od Was zapytania czy pojawią się nowe przepisy na ciasta świąteczne. Do świąt jeszcze półtora miesiąca więc myślę, że tych propozycji pojawi się nawet kilka 🙂 A już dziś zapraszam Was na ciasto kokosowo-makowe z kremem, które sprawdzi się idealnie na świątecznym stole.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z makiem.

Świąteczna princessa z makiem

Świąteczna princessa z makiem

Jest to ciasto składające się z:

  • podłużnych biszkopcików - nasączamy je sokiem z cytryny z wodą. Ale w wersji dla dorosłych polecam użycie likieru kokosowego np. Malibu. Będzie tutaj super pasował. Jeśli chcesz możesz też upiec cienki biszkopt.
  • kremu budyniowego - to pyszny krem przygotowany na mleku ze śmietanką z dużą ilością żółtek. Jest aksamitny i kremowy. Palce lizać.
  • bezy makowo-kokosowej - nic się nie marnuje tzn. żółtka bierzemy do kremu, a białka ubijamy na bezę, którą mieszamy z wiórkami kokosowymi i makiem. Moja rada: aby nie połamać warstwy bezowej należy położyć ją odwróconą na cieście razem z papierem do pieczenia. Następnie delikatnie, kawałek po kawałeczku, odklejać papier;
  • i polewy czekoladowej - to po prostu dwa składniki: śmietanka i biała czekolada. Rozpuszczamy czekoladę w śmietance i polewamy nią wierzch ciasta. Na górę dajemy posiekane wafelki princessa.

Tak jak widzicie ciasto składa się z kilku warstw. Jest dość proste do przygotowania, ale odrobinę pracochłonne. Najlepiej pracę nad ciastem rozłożyć sobie na 2 dni. Pierwszego: upiec  bezę makowo-kosową. A drugiego: zrobić krem budyniowy i złożyć ciasto.

CIASTA NA ŚWIĘTA - największe zestawienie słodkości na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto jest przepyszne, idealne na niedzielę i na specjalne okazje! Fajne warstwy, dobrze się kroi. Robi się bezproblemowo. Dobrze się przechowuje.

Świąteczna princessa z makiem

Świąteczna princessa z makiem

RÓŻNE WARIACJE CIASTA

  1. Zamiast maku możesz do bezy dać połamane płatki migdałowe (50g).
  2. Do kremu możesz użyć pół na pół mleko i mleczko kokosowe. Wówczas uzyskasz bardziej kokosowy smak kremu, a ciasto możesz zrobić ala rafaello.
  3. Myślę, że zrobię to ciasto w wersji z ananasem - krem można zrobić z TEGO przepisu.

Więcej przepisów na pyszne ciasta przekładane

Świąteczna princessa z makiem

Świąteczna princessa z makiem

To połączenie pysznej bezy kokosowej z makiem z kremem budyniowym i polewą z białej czekolady. Ciasto jest przepyszne!

Świąteczna princessa z makiem

Składniki:

  • 200g podłużnych biszkoptów,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • BEZA MAKOWO-KOKOSOWA:
  • 6 białek,
  • 3/4 szklanki cukru (150g),
  • 1/4 szklanki suchego maku (40g),
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 300ml śmietany 30%,
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 6 żółtek,
  • 70g ziemniaczanej,
  • 30g mąki pszennej,
  • 250g masła,
  • POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 200g białej czekolady,
  • 80g śmietanki 30%,
  • DODATKOWO:
  • 2 batoniki princessa

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.

BEZA MAKOWO-KOKOSOWA: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. W misce mieszamy: wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Ubijamy łącznie kilkanaście minut. Następnie dodajemy suche składniki. Mieszamy krótko i delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników.

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Formę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę do formy, wyrównujemy. Bezę pieczemy około 35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu ciasto studzimy. Gdyby się spiekała w trakcie pieczenia to przykrywamy ją folią.

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Z bezą należy postępować dość ostrożnie. Trzeba uważać, aby się nie połamała przy wyjmowaniu z foremki.

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.

Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.

Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i śmietankę. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Mleko powinno się wyraźnie zagotować. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Od razu po dodaniu mieszanki jajecznej mogą pojawić się grudki, ale należy szybko mieszać i otrzymamy gładki budyń. Budyń zagotowujemy i gotujemy 1- 2 minuty mieszając. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Przygotowanie kremu budyniowego

Przygotowanie kremu budyniowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty.

POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.

Polewa powinna być letnia wówczas wylewamy ją na ciasto.

ZŁOŻENIE CIASTA: W foremce układamy blat bezowy. Wykładamy 2/3 kremu budyniowego. Następnie układamy podłużne biszkopty, które nasączamy ponczem. Wykładamy pozostały krem budyniowy. Wyrównujemy. Całość polewamy letnią polewą czekoladową. Następnie posypujemy posiekanymi batonikami Princessa. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Świąteczna princessa z makiem

Świąteczna princessa z makiem

Jeśli przygotujesz świąteczną princessę z makiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź