Spód do mazurka wielkanocnego

Mazurek to jedno z ciast, które przygotowujemy z okazji świąt wielkanocnych. Jego podstawą jest kruchy spód. Następnie mamy słodkie nadzienie i wielkanocną dekorację.

TUTAJ znajdziesz przepisy na wielkanocne mazurki.

Dzisiaj dzielę się z Tobą przepisem na idealny kruchy spód na świątecznego mazurka. Z tego kruchego ciasta można zrobić także mini mazurki. Kruche ciasto składa się z masła, żółtka, śmietany, cukru pudru i mąki. Zagniatamy je i chłodzimy. Następnie ciasto rozwałkowujemy dowolnie np. na koło, kształt jajka czy prostokąt i ponownie chłodzimy. Przy kruchym cieście bardzo ważne jest, aby zimne ciasto wkładać do nagrzanego piekarnika.

Z tych proporcji uzyskasz jednego mazurka koło o średnicy około 24cm. Jeśli chcesz przygotować mazurka na dużą blaszkę 25*35cm to podwój liczbę składników.

Spód do mazurka wielkanocnego

Spód do mazurka wielkanocnego

Z tych składników przygotujesz idealny kruchy spód na świątecznego mazurka. Z ciasta można zrobić także mini mazurki.

Spód do mazurka

Składniki:

  • 190g mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20-25g)
Spód do mazurka wielkanocnego - składniki

Spód do mazurka wielkanocnego - składniki

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z  cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Spód do mazurka wielkanocnego

Spód do mazurka wielkanocnego

Ciasto dzielimy na 2 części. Większą część ciasta (około 70%) rozwałkowujemy na grubość 5mm na dowolny kształt. Z reszty ciasta (30%) robimy małe kuleczki, które przyklejamy do rantu ciasta, jedna obok drugiej. Jedna kuleczka ważyła u mnie 2g. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy zimne ciasto i pieczemy około 15-18 minut, do ładnego zarumienienia. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!

Spód do mazurka wielkanocnego

Spód do mazurka wielkanocnego

Jeśli przygotujesz spód do mazurka to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź