Sernik z musem kajmakowym

Czy może być coś pyszniejszego niż delikatny sernik z pyszną kajmakową, kremową pianką? Chyba zgodzicie się ze mną, że wszystko co zawiera w sobie kajmak smakuje rewelacyjnie! A sernik, który dziś Wam prezentuję w ramach "Weekendowej Cukierenki" wprost rozpływa się w ustach 😉 Sernik przygotowany jest pół na pół z sera twarogowego i serka mascarpone. Pieczemy go w niskiej temperaturze i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik całkowicie wystygnie to wykładamy na wierzch piankę kajmakową. Pianka kajmakowa powstaje z połączenia śmietany kremówki z masą kajmakową. Do sernika możecie przygotować dodatkowo polewę kajmakową - taką jak w TYM przepisie.

Sernik wyjmujemy 1-2 godziny przed podaniem, bo najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 300g ciasteczek pełnoziarnistych,
  • 120g masła,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera trzykrotnie mielonego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • MUS KAJMAKOWY:
  • 400g kajmaku z puszki,
  • 2 łyżki żelatyny (20g),
  • 1/3 szklanki wody (80ml),
  • 600g śmietany kremówki,
  • DODATKOWO:
  • świeże owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno formy i wyrównujemy.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń, cukier waniliowy i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.

Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.

MUS KAJMAKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia. Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotową piankę wykładamy na wierzch wystudzonego sernika, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki.

Sernik dekorujemy owocami.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).

2) Aby śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę musi być ona mocno schłodzona. Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, najlepiej jest włożyć 30 minut wcześniej do lodówki, aby było zimne.

Sernik z pianką kajmakową

Sernik z pianką kajmakową

Może spodoba Ci się także:

SERNIK KAJMAKOWY

SERNIKOTOFFI Z MALINAMI

KRÓWKA BANANOWA





6 komentarzy

  1. Ten sernik to prawdziwa petarda ?, robiłam już kilka serników z masą kajmakową, ale ten bije wszystkie, lekki, pyszny, rozpływa się w ustach ???♥️. Polecam wypróbować ♥️

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa 😉

  2. Pianka kajmakowa sprawia, że sernik jest wyjątkowy ! Przepyszny przepis 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz ?❤️

      • Bardzo pyszny serniczek. Zrobiłam w standardowej prostokątnej blaszce bez zwiększania ilości składników i wyszedł super. Bardzo polecam ?

        • cukiereczek

          Wygląda pięknie ♥️ Cieszę się, że smakował ?

Pozostaw odpowiedź cukiereczek