Sernik z musem karmelowym

Święta wielkanocne już za miesiąc. Więc dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję przepis na sernik, który musi zagościć na Waszym świątecznym stole 🙂 Jest przepyszny! Jest to sernik pieczony na spodzie ciasteczkowym z musem śmietanowym z dodatkiem białej czekolady karmelowej. Na blogu znajdziecie już 2 serniki o smaku karmelowym. Pierwszy to sernik kajmakowy, a drugi to sernik z musem kajmakowym. Często w swoich wypiekach sięgam po masę kajmakową czy karmelową czekoladę, bo wielkim wielbicielem smaku krówkowego jest mój mąż.

Sernik z musem karmelowym jest prosty do przygotowania, ale jego zrobienie musimy rozłożyć w czasie. Najpierw pieczemy sernik, a po ostudzeniu wykładamy na niego mus. Polecam, to prawdziwe niebo w gębie 🙂

Sernik z musem karmelowym

Sernik z musem karmelowym

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 duże jajka,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • MUS KARMELOWY:
  • 270g czekolady karmelowej,
  • 550g śmietany kremówki 36%,
  • 8g żelatyny + 40g gorącej wody,
  • DEKORACJA:
  • 50g mlecznej czekolady,
  • Cukrowy maczek i cukrowe perełki,
  • Maliny,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra-dół). Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącej wody. Sernik będzie się piekł z parą wodną.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-55 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Usuwamy naczynie z wodą i sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

MUS KARMELOWY: Czekoladę karmelową łamiemy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w 35ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z gorącą masą czekoladową.

Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy ostudzoną masę karmelową w kilku turach i mieszamy do połączenia.

Mus karmelowy wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.

DEKORACJA: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchni mikrofalowej. Przekładamy ją do szprycy zakończonej cienką końcówką i polewamy wierzch sernika. Sernik dekorujemy także cukrowymi perełkami oraz malinami.

Życzę smacznego!

Sernik z musem karmelowym

Sernik z musem karmelowym

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij