Święta wielkanocne już za miesiąc. Więc dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję przepis na sernik, który musi zagościć na Waszym świątecznym stole 🙂 Jest przepyszny! Jest to sernik pieczony na spodzie ciasteczkowym z musem śmietanowym z dodatkiem białej czekolady karmelowej. Na blogu znajdziecie już 2 serniki o smaku karmelowym. Pierwszy to sernik kajmakowy, a drugi to sernik z musem kajmakowym. Często w swoich wypiekach sięgam po masę kajmakową czy karmelową czekoladę, bo wielkim wielbicielem smaku krówkowego jest mój mąż.
Sernik z musem karmelowym jest prosty do przygotowania, ale jego zrobienie musimy rozłożyć w czasie. Najpierw pieczemy sernik, a po ostudzeniu wykładamy na niego mus. Polecam, to prawdziwe niebo w gębie 🙂
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 80g masła,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%),
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 duże jajka,
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
- MUS KARMELOWY:
- 270g czekolady karmelowej,
- 550g śmietany kremówki 36%,
- 8g żelatyny + 40g gorącej wody,
- DEKORACJA:
- 50g mlecznej czekolady,
- Cukrowy maczek i cukrowe perełki,
- Maliny,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra-dół). Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącej wody. Sernik będzie się piekł z parą wodną.
* Najczęściej używam sera z wiaderka marki Piątnica lub z Wielunia Mój Ulubiony. Są to sery dobre jakościowo i polecam tylko te. Śmietanę kremówkę 36% używam Piątnica.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-55 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Usuwamy naczynie z wodą i sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
MUS KARMELOWY: Czekoladę karmelową łamiemy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w 35ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z gorącą masą czekoladową.
*Czekoladę karmelową używam marki Wedel.
Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy ostudzoną masę karmelową w kilku turach i mieszamy do połączenia.
Mus karmelowy wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
DEKORACJA: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchni mikrofalowej. Przekładamy ją do szprycy zakończonej cienką końcówką i polewamy wierzch sernika. Sernik dekorujemy także cukrowymi perełkami oraz malinami.
Życzę smacznego!
Wiele piekłam już serników z tego bloga ale to jest mój numer 1! Jest prze, prze, przepyszny. Polecam każdemu. Super kremowy, idealnie w punkt słodki. Będę do niego często wracać.
Dziękuję ślicznie za moje słowa ♥️
Polecam Ci też ten jagodowy z musem z białej czekolady 💜
Pyszny sernik, delikatny w smaku. Na pewno do powtórzenia. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo dziękuję ♥️ Wyszedł piękny 😍