Gdy nie masz pieczywa na śniadanie przygotuj pyszne bułki w zdrowszej wersji (z mąki orkiszowej pełnoziarnistej). Przygotujesz je bardzo szybko, bo nie zawierają drożdży. Ciasto na bułki składa się zaledwie z 4 składników: mąki, proszku do pieczenia, jajka i serka wiejskiego. Wystarczy wymieszać te składniki, uformować bułki i upiec. Bułeczki pasują idealnie do wytrawnych i słodkich dodatków.
SKŁADNIKI (4 sztuki):
- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 170g serka wiejskiego,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli, pieprzu, czosnku, oregano,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na bułki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Dłonie zwilżamy wodą i formujemy 4 bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki pieczemy około 30 minut.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Bułki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
2) Jedna bułka zawiera około 205kcal. W tym:
- węglowodany – 26,5g,
- białko – 13,2g,
- tłuszcz – 4,6g,
- błonnik – 3,7g.
Czy serek wiejski to taki z grudkami co można kupić w biedronce?
Tak ?