Gofry owsiane

Gofry owsiane to gofry przygotowane z mąki owsianej, z minimalną ilością tłuszczu. Mąkę owsianą można kupić gotową lub zmielić płatki owsiane w blenderze kielichowym.

Gofry owsiane to propozycja dla osób dbających o zdrowie i liczących kalorie. Można je podawać na słodko lub wytrawnie. Aby stanowiły pełnowartościowy posiłek warto je podać z dodatkową porcją białka (i ewentualnie tłuszczu np. orzechy, płatki migdałów). Ja swoje "zdrowsze gofry" podałam z serkiem bieluch (75g serka na jednego gofra) oraz borówkami. Całość oprószyłam cynamonem wymieszanym z pudrem z ksylitolu. Wyszło pysznie i lekko 🙂

Gofry owsiane

Gofry owsiane

SKŁADNIKI (7 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 130g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych),
  • 200g mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20g oleju słonecznikowego,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto dostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeden gofr zawiera około 132kcal. W tym:

  • węglowodany – 14,4g,
  • białko – 5,3g,
  • tłuszcz – 6,4g,
  • błonnik – 1,3g.

To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.

2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Gofry proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Gofry owsiane

Gofry owsiane

Gofry owsiane

Gofry owsiane





2 komentarzy

  1. Proszę przesunąć część “białka ubijamy na puszystą pianę” po części z miksowaniem żółtek, skoro trzeba białko dodać pół godziny po miksowaniu ciasta, zmarnowałem przez to dwa jajka 🙂 pozdrawiam! Ps. Literówka – odstawiamy* na 30 minut.

    • cukiereczek

      Dziękuję za uwagę, ale wystarczy dokładnie przeczytać przepis przed gotowaniem i unikniemy marnowania składników 😃
      Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź