Gofry owsiane

Gofry owsiane to gofry przygotowane z mąki owsianej, z minimalną ilością tłuszczu. Mąkę owsianą można kupić gotową lub zmielić płatki owsiane w blenderze kielichowym.

Gofry owsiane to propozycja dla osób dbających o zdrowie i liczących kalorie. Można je podawać na słodko lub wytrawnie. Aby stanowiły pełnowartościowy posiłek warto je podać z dodatkową porcją białka (i ewentualnie tłuszczu np. orzechy, płatki migdałów). Ja swoje "zdrowsze gofry" podałam z serkiem bieluch (75g serka na jednego gofra) oraz borówkami. Całość oprószyłam cynamonem wymieszanym z pudrem z ksylitolu. Wyszło pysznie i lekko 🙂

Gofry owsiane

Gofry owsiane

SKŁADNIKI (7 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 130g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych),
  • 200g mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20g oleju słonecznikowego,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto dostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.

Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.

Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeden gofr zawiera około 132kcal. W tym:

  • węglowodany – 14,4g,
  • białko – 5,3g,
  • tłuszcz – 6,4g,
  • błonnik – 1,3g.

To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.

2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Gofry proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Gofry owsiane

Gofry owsiane

Gofry owsiane

Gofry owsiane

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij