Czy boisz się pieczenia serników? Cóż, nie bój się już dłużej! Prezentuję Ci dziś w "Weekendowej Cukierence" przepis na sernik, który uda się każdemu. Prosty i szybki do przygotowania. Jest to sernik baskijski. Sernik, który jest nie taki jaki powinien być idealny sernik czyli popękany, spalony i opadnięty… i absolutnie przepyszny! Można powiedzieć, że jest zaprzeczeniem idealnego sernika. Mimo to jest uwielbiany na całym świecie.
Wypiek wynaleziony w kraju Basków nie ma spodu, ale pyszny kremowy środek z charakterystyczną brązową skórką. Karmelizowany smak skórki uzyskujemy przez pieczenie w wysokiej temperaturze. Nie musimy go piec w kąpieli wodnej. Nie musimy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Prosto, szybko i przepysznie – tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie raz, a już nie upieczecie innego!
SKŁADNIKI:
- 300 sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
- 300g serka philadelphia,
- 175g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 40g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza tortownicę na kilka cm (tworzymy taki rant z papieru). Sernik można też upiec w rancie cukierniczym (wówczas wystarczy go wyłożyć całego papierem.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wkładamy ser z wiaderka i serek philadelphia. Miksujemy je razem przez 1 minutę na średnich obrotach miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem przez 2-3 minuty tzn. do roztarcia cukru i dobrego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy szczyptę soli oraz kremówkę i miksujemy przez 1 minutę lub do połączenia składników. Na sam koniec masę serową miksujemy z mąką przesianą przez sitko.
Sernik pieczemy około 50-65 minut. Powinien być mocno zarumieniony i popękać.
Wyłączamy piekarnik i sernik od razu wyjmujemy z piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Sernik najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową. Więc jeśli będziecie go przechowywać w lodówce należy wyjąć go 1 godzinę wcześniej, aby się ocieplił.