Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Muszę przyznać, że w tym roku pojedliśmy i ciast, i deserów z truskawkami. Dziś dzielę się z Wami przepisem na serniczki w szklaneczkach. Nie są to serniczki na zimno, ale serniczki gotowane. Masę serową można piec, można zrobić na zimno, a można też ugotować. Dzięki gotowaniu masa serowa jest delikatna i kremowa, a przy tym szybka do zrobienia. Całe przygotowanie deserków zajmuje maksymalnie godzinę.
RÓŻNE WERSJE DESERU
Do przygotowania deserków możesz użyć dowolnych owoców. Mogą to być maliny, borówki, jagody, brzoskwinie w puszce. Zamiast galaretki możesz przygotować także frużelinę owocową.
Zamiast podłużnych biszkoptów można użyć także biszkoptów okrągłych lub pokruszonych herbatników.
Można użyć dowolnego smaku budyniu.
Więcej przepisów na desery z truskawkami
- Serniczki z truskawkami
- Włoski deser z truskawkami
- Deser budyniowy z mascarpone
- Proste tiramisu z truskawkami
Serniczki z truskawkami w wersji gotowanej - są szybkie do przygotowania, delikatne i kremowe.
Serniczki gotowane z truskawkami i galaretką
Składniki (6 sztuk):
- 6 podłużnych biszkoptów,
- GOTOWANA MASA SEROWA:
- 500g sera z wiaderka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 100g cukru,
- 2 jajka,
- 100g masła,
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (20g),
- 1/4 szklanki mleka (60ml),
- TRUSKAWKI W GALARETCE:
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 200ml wody,
- 300g truskawek,
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- posiekane pistacje,
- truskawki, borówki
Przygotowanie:
Użyłam szklanek o pojemności 230ml.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy w plasterki.
Biszkopty kroimy i umieszczamy na dnie szklaneczek. Można użyć także podłużnych biszkoptów.
GOTOWANA MASA SEROWA: W garnku z grubym dnem umieszczamy ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy i jajka. Miksujemy do połączenia. Dodajemy budyń rozrobiony w mleku oraz masło. Masę serową wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy ciągle mieszając. Masę zagotowujemy i gotujemy około 1 minutę. Cały czas mieszamy. Gorącą masę serową rozkładamy pomiędzy 6 szklaneczek. Wyrównujemy i odstawiamy do wystudzenia.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania deserków.
Wówczas wykładamy truskawki i zalewamy je galaretką. Deserki odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
* Najczęściej używam sera z wiaderka Mój Ulubiony lub Piątnica.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki Wilton 1M. Dekorujemy nasze deserki. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Dekorujemy owocami. Deserki przechowujemy w lodówce. Smacznego!