Witajcie w "Weekendowej Cukierence" w ostatni weekend lipca. Pogoda jest dziś przepiękna. Spędzamy weekend nad jeziorem. Zadbałam także o słodki poczęstunek i dziś mojej rodzince serwuje pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami. Powiem Wam, że nieśmiało wchodzę w sezon śliwkowy. Przygotowałam już drożdżówki ze śliwkami, a dziś to ciasto. Wiosną ciasto to piekę z rabarbarem. Super sprawdzą się do niego każde sezonowe owoce. Jest mięciutkie i puchate. Robi się je dość sprawnie i przyjemnie.
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Dokładnie wysusz śliwki przed ułożeniem go na cieście.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.
Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami:
Przepis jest na dużą blaszkę. Ciasto wychodzi przyjemnie puchate i mięciutkie. Pasuje do kawy i herbaty.
Puszyste ciasto ze śliwkami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 2 łyżki octu,
- KRUSZONKA:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (120g),
- 80g masła,
- 6 łyżek cukru (60g),
- 1 cukier wanilinowy,
- DODATKOWO:
- około 600g śliwek
PRZYGOTOWANIE:
Umyte i osuszone śliwki kroimy na połówki. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i ocet. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie śliwki, otwartą stroną do góry. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Można je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciacho absolutnie prze-pysz-ne! 🙂
Piękne wyszło ❤️ Bardzo miło mi to czytać ♥️
Pyszne wyszło
Cieszę się 😃
Mam pytanie. W przepisie pisze że używa Pani szklanki o pojemności 250 g. A potem przy gramaturze mąki – 2 niepełne szklanki i w nawiasie 280 g? Jeśli dwie niepełne szklanki po 250 ml to wychodzi dużo więcej niż 280 g. Jak rozumieć te proporcje?
1 pełna szklanka mąki waży u mnie około 160g. Proszę w przepisie kierować się gramaturą mąki w gramach czyli 280g. Podaje też “2 niepełne szklanki” jako uproszczenie dla osób, które nie mają wagi 🤓
Witam. Piekłam to ciasto w smaku bardzo dobre puszyste i delikatne jednak nie wiem dlaczego choć śliwki były suche to wszystkie opadły mi na dno ciasta. 🙁 Czy może wie Pani co mogło być przyczyną takiej sytuacji i jak jej zaradzić? Pozdrawiam 🙂
Hmmm oj może były za duże? Może następnym razem warto je pokroić?🤓
Ciasto pyszne ale następnym razem dam 1 budyń bo on trochę psuje smak
Dzięki za komentarz 😃