Nie ma to jak kawałek puszystego, maślanego ciasta z owocami i kruszonką. A jak do tego ciasta dodasz kremowy budyń to ... przepadniesz. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na kolejny letni przepis.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta ucierane.
Co wyróżnia to ciasto ucierane spośród innych? Dodatek budyniów i octu. Budynie nadają ciastu delikatnie "piaskowego" smaku znanego z babki piaskowej. Ocet zapewnia większą puszystość ciasta. Ciasto będzie smakowało równie wspaniale z innymi owocami. Chętnie położyłabym na wierzch kawałki brzoskwiń lub moreli, jagody czy maliny.

Puszyste ciasto z budyniem, borówkami i kruszonką
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto
- Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
- Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
- Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
- Dokładnie wysusz owoce przed ułożeniem ich na cieście. Dokładnie wystudź budyń przez wyłożeniem go na ciasto.
- Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
- Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.

Puszyste ciasto z budyniem, borówkami i kruszonką
Więcej przepisów na wypieki z borówkami
- Ciasto cytrynowe bez pieczenia
- Muffinki z borówkami
- Biszkopt z bitą śmietaną
- Ciasto z białą czekoladą

Puszyste ciasto z budyniem, borówkami i kruszonką
Połączenie ucieranego ciasta z kremowym budyniem i soczystymi owocami jest obłędne. Zamiast borówek daj jagody, kawałki brzoskwiń lub moreli. Będzie przepysznie!
Puszyste ciasto z budyniem, borówkami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 2 łyżki octu,
- KRUSZONKA:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (120g),
- 80g masła,
- 6 łyżek cukru (60g),
- 1 cukier wanilinowy,
- BUDYŃ:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
- 1 łyżka cukru,
- 2 szklanki mleka,
- DODATKOWO:
- 250g borówek
PRZYGOTOWANIE:
Umyte i osuszone śliwki kroimy na połówki. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki
BUDYŃ: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Budyń studzimy. Możemy go przykryć, aby nie zrobił się kożuch.

Przygotowanie budyniu.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.

Przygotowanie ciasta ucieranego
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i ocet. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
* Nie obawiaj się dodania octu. Ocet sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne. Nie jest wyczuwalny w smaku.

Puszyste ciasto z budyniem, borówkami i kruszonką
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy kleksy wystudzonego budyniu i borówki. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Można je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Puszyste ciasto z budyniem, borówkami i kruszonką