Ciasto z białą czekoladą i borówkami

Smak białej czekolady w puszystym i mięciutkim cieście - tak właśnie smakuje prezentowane dzisiaj ciasto w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Jest to typowo ucierane ciasto, które pieczemy w keksówce. Z ta różnicą, że po utarciu masła z cukrem i jajkami do masy dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną czekoladą. Ciasto jest moim zdaniem bezproblemowe w przygotowaniu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej wówczas unikniecie zakalca (pisałam już o tym TUTAJ). Pierwsze skrzypce w tym cieście gra biała czekolada. W połączeniu z soczystymi borówkami to już w ogóle niebo w gębie.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 100g białej czekolady,
  • 100g masła,
  • 120g cukru,
  • 2 jajka,
  • 200g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150ml śmietany 18%,
  • 100g borówek,
  • DODATKOWO:
  • 1 opakowanie serka Philadelphia lub Twój Smak (125g),
  • 2 i ½ łyżki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 200g borówek,

PRZYGOTOWANIE:

Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Borówki płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy. Borówki przed dodaniem do ciasta obtaczamy w mące pszennej (aby nie opadły na dno podczas pieczenia).

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy ją. Powinna pozostać płynna, może być delikatnie ciepła (ale nie gorąca).

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy krótko do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki oraz śmietanę w dwóch turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Połowę ciasta przekładamy do keksówki. Na cieście rozkładamy równomiernie borówki. Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Serek miksujemy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Rozsmarowujemy go na wystudzonym cieście. Na wierzch wykładamy borówki. Ciasto możemy udekorować listkami mięty, a wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto z białą czekoladą i borówkami

Ciasto z białą czekoladą i borówkami

 

 Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
BIAŁA CZEKOLADA /  BORÓWKA AMERYKAŃSKA

6 komentarzy

  1. Wyszło przepyszne ❤️❤️❤️

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 😁

      • Super, ale szybko zjedzony 😀

        • cukiereczek cukiereczek

          Dziękuję za zdjęcie ciasta 🙂 No cóż, trzeba piec drugi 😀

  2. Ciasto pyszne,mięciutkie,bardzo ciekawe w smaku.Dodatek białej czekolady dodaje ciastu ciekawy smak.Dziękuję za świetny przepis😘

    • cukiereczek cukiereczek

      Wyszło idealnie! Piękne 😉 Cieszę się, że smakowało.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij