Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Dawno nie było w "Weekendowej Cukierence" ciasta z kremem. Dziś nadrabiam zaległości i zapraszam Was na pyszny biszkopt przełożony bitą śmietaną z dodatkiem borówek amerykańskich i niebieskiej galaretki. Świetnie sprawdzą się tutaj każde inne owoce sezonowe np. maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie. Ciasto jest idealnie słodkie. Nie dajemy zbyt dużo cukru pudru do kremu bowiem pamiętamy, że galaretka jest także dość słodka. Jeśli chcecie to biszkopta możecie nie kroić na pół, a jedynie naponczować i wyłożyć od razu cały krem śmietankowy. Ważne, aby krem śmietankowy nałożyć dokładnie. Powinien całkowicie zakryć biszkopt. Unikniemy w ten sposób niemiłej niespodzianki, gdyby galaretka chciała nam się przedostać i zamoczyć biszkopt. Krem śmietankowy powstaje z ubicia bitej śmietany, a następnie połączeniu jej z żelatyną. Pamiętajmy, aby po dodaniu żelatyny do śmietany pracować szybko, bo krem szybko zacznie tężeć.

Ciasto jest naprawdę pyszne. Robiłam je ostatnio nawet dwa razy pod rząd, bo tak nam zasmakowało. Co więcej bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuję się na stole. Polecam.

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 600g śmietany kremówki (36%),
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 12g żelatyny,
  • 50ml wody,
  • DODATKOWO:
  • 200g borówek amerykańskich,
  • 1 galaretka niebieska,
  • 450ml wody,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.

KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy szybko do połączenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: Galaretkę rozpuszczamy w 450ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy większą część kremu  śmietankowego, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta, nasączamy go połową ponczu i smarujemy resztą kremu śmietankowego. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem śmietankowy stężał.

Wówczas na wierzch kremu wykładamy borówki. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki.

Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!

Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami

Uwaga:

1) Ciasto przechowujemy w lodówce.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź