Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na proste, szybkie i znakomite ciasto z truskawkami bez pieczenia. Aby je przygotować nie potrzebujecie nawet foremki. Wystarczy podłużny talerz lub deska. Ciasto jest kremowe, lekkie, słodziutkie i pyszne. Nie rozpada się przy krojeniu. Łatwo się porcjuje.
Przygotowanie ciasta jest łatwe i przyjemne, a potrzebujecie w sumie tylko 4 składników:
- biszkoptów,
- śmietany kremówki,
- serka mascarpone
- i truskawek.
Zasada przygotowania ciasta jest bardzo prosta. Zaparzamy kawę i studzimy ją. Jeśli mamy ochotę to łączymy ją z alkoholem. Na talerzu układamy podłużne biszkopty. Myślę, że jeśli nie macie takich biszkoptów to fajnie sprawdzą się też takie zwykłe, okrągłe. Tylko wówczas zrobiłabym jedno przełożenie więcej. Biszkopty nasączamy kawą. Ale jeśli deser mają jeść dzieci to jako nasączenie można zastosować wodę z sokiem z cytryny lub po prostu sok pomarańczowy. Ważne, aby biszkopty były nasączone. Następnie wykładamy warstwę kremu śmietankowego i plasterki truskawek. Powtarzamy warstwy i ciacho jest gotowe 🙂 Chowamy je do lodówki i koniecznie przykrywamy. A przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami po to, by owoce prezentowały się apetycznie.
Różne wersje ciasta
Ciasto jest tak ekspresowe i pyszne, że już myślę nad jego kolejną wersją. Co powiecie na:
- ciasto w wersje tiramisu kajmakowe i maliny - tak jak w TYM przepisie.
- albo w wersji kokosowej z malinami lub truskawkami - do kremu śmietankowego dodajemy wiórki kokosowe, a biszkopty nasączamy malibu (tak jak TUTAJ).
- a może z mango? Z mango i marakują?
Czuję, że pokaże Wam to ciacho jeszcze nie raz. Życzę udanych wypieków!
Więcej przepisów na desery tiramisu
- Korzenne tiramisu z malinami
- Babeczki tiramisu
- Tiramisu kajmakowe z malinami
- Ciasto karmelowe tiramisu
Ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z truskawkami.
Proste tiramisu z truskawkami
Składniki(6-8 porcji):
- 24 podłużne biszkopty,
- 600g obranych i umytych truskawek,
- PONCZ:
- 80ml espresso lub zaparzonej mocnej kawy,
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie),
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 250g serka mascarpone,
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 40g cukru pudru (3-4 łyżki)
Przygotowanie:
Około 2/3 truskawek kroimy w plasterki. Resztę truskawek zostawiamy do dekoracji.
PONCZ: Zaparzamy espresso i zostawiamy do przestudzenia. Możemy wymieszać je z likierem amaretto.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE DESERU: Na pólmisku lub desce układamy 8 podłużnych biszkoptów w jednym rzędzie. Nasączamy je 1/3 ponczu polewając każdy z biszkoptów łyżeczką.
Następnie wykładamy 1/3 kremu śmietankowego. Wyrównujemy. Na kremie układamy plasterki truskawek. Następnie znów układamy biszkopty - nasączamy je - smarujemy kremem - wykładamy plasterki truskawek.
Układamy w ten sposób 3 takie same warstwy. Gotowy deser przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Deser przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami. Można również oprószyć go odrobiną kakao przez siteczko. Smacznego!
To jest pyszne! Niebo w gębie!
Bardzo dziękuję ♥️