Pomarańcza, żurawina i biała czekolada - te trzy składniki potrafią stworzyć naprawdę smaczny deser.
Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam obłędne w smaku ciasto amerykańskie. Jego przygotowanie to dosłownie kilka minut, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie łączymy je i dodajemy żurawinę oraz białą czekoladę. Reszta to już tylko pieczenie.
W zależności od czasu pieczenia ciasto może chevy czyli bardziej "mięciutkie" w środku (krótszy czas) lub kruche (dłuższy czas). Ciasto przechowuje się świetnie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jego smak na pewno umili Wam jesienno-zimowe wieczory 🙂
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 115g masła,
- 50g cukru,
- 65g cukru brązowego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 160g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- DODATKOWO:
- 100g suszonej żurawiny,
- 125g białej czekolady do zapiekania (white chocolate chips),
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, góra-dół.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło roztapiamy i studzimy. Powinno być letnie. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajko, żółtko, masło, ekstrakt waniliowy i aromat pomarańczowy, skórkę startą z pomarańczy i cukier. Dodajemy suche składniki i mieszamy razem rózgą kuchenną przez 30 sekund. Na sam koniec dodajemy z grubsza posiekaną żurawinę i białą czekoladę, mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki.
Ciasto pieczemy około 30 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Czas pieczenia w zależności od piekarnika powinien wynieść około 28-33 minuty. Należy kontrolować ciasto pod koniec pieczenia, aby uzyskać zadowalająca nas teksturę.