Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Listopad to miesiąc, w którym zaczynamy myśleć i planować menu świąteczne. Co więcej, w listopadzie możemy już przygotować część potraw. Mogą to być pierogi lub paszteciki, które zamrażamy. A może to być ciasto na piernik staropolski, które czeka 6 tygodni w lodówce i dojrzewa przed pieczeniem. Tak, dobrze czytacie. W połowie listopada przygotowujemy ciasto, które następnie chowamy na 6 tygodni do lodówki. Tuż przed świętami ciasto pieczemy, przekładamy powidłami i oblewamy czekoladą. Tak w skrócie można opisać proces tworzenia piernika staropolskiego Nastawiamy go już w listopadzie, aby cieszyć się jego pysznym smakiem w święta.
Ten piernik to prawdziwy rarytas. Gdy upiekłam go pierwszy raz to przepadłam. Teraz ciasto nastawiam co roku. Cała rodzina czeka na niego w święta. Z podanego przepisu wychodzą 3 pierniki. Jednym obdarowuje mamę, drugim teściów, a trzeci zostaje w naszym domu. Piernik kroi się pięknie, nie rozpada się. Jest mięciutki i pyszny.
Możecie z tej porcji ciasta przygotować 2 pierniki, a z trzeciej porcji upiec pierniczki staropolskie.

Piernik staropolski
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 250g masła,
- 3 jajka,
- 2 opakowania przyprawy korzennej (łącznie 80g),
- 1kg mąki pszennej,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szklanki mleka,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 150ml śmietany kremówki 30%,
- 450g czekolady mlecznej,
- DODATKOWO:
- 3 słoiczki powideł śliwkowych (około 1kg)

Składniki na ciasto na piernik staropolski
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na piernik staropolski zagniatamy 4-6 tygodni przez świętami Bożego Narodzenia czyli najlepiej między 12, a 26 listopada. Z tych proporcji otrzymamy 3 długie pierniki.
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i solą. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.
* Najczęściej używam Przyprawy korzennej do Piernika Kotanyi. 1 opakowanie ma 27g. Do ciasta na piernik wystarczy użyć 2 opakowania czyli około 54g.
W rondlu z grubym dnem umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę maślano-miodową studzimy.
Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajka, mleko z sodą i suche składniki. Ciasto starannie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni.
Ciasto na tym etapie będzie luźne. Po czasie spędzonym w lodówce zrobi się bardziej zwarte. Da się z łatwością wałkować po podsypaniu mąką.

Ciasto na piernik staropolski
5-7 dni przed świętami pieczemy nasz piernik. Blaszkę o wymiarach 39x26cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto piernikowe dzielimy na 3 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na grubość 5mm i przekładamy do blaszki. Musimy upiec 3 takie same blaty piernikowe.

Rozwałkowane ciasto na piernik staropolski
Każdy z blatów pieczemy osobno około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół. Piernik urośnie, podwoi swoją objętość. Po upieczeniu blaty studzimy.

Upieczone blaty na piernik staropolski
Blaty piernikowe przekładamy teraz powidłami. Powidła możemy podgrzać w garnuszku, żeby były ciepłe. Gdy nasz piernik jest przełożony to przykrywamy go papierem do pieczenia i obciążamy np. deską/deskami do krojenia. Piernik dobrze jest owinąć folią, aby nie wysechł w lodówce. Piernik odstawiamy na 3-4 dni do lodówki, aby skruszał.
Po tym czasie cały piernik kroimy na 3 części. Dzięki temu otrzymamy 3 długie pierniki (każdy o wymiarach 13x26cm.

Upieczone blaty na piernik staropolski
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
Gotową polewą polewamy wierzch i boki piernika. Możemy je dodatkowo obsypać pokruszonymi orzechami lub pokruszonym piernikiem, gdyby zostało nam troszkę z krojenia.
Życzę smacznego!
Uwaga:
Do piernika można przygotować także krem grysikowy. Podaje proporcje na taki krem. Kremu wystarczy na przełożenie trzech pierników (czyli uzyskamy trzy takie same ciasta o następujących warstwach: piernik-powidła-piernik-krem grysikowy-piernik):
KREM GRYSIKOWY:
- 2 szklanki mleka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 6 łyżek kaszy manny (około 65-70g),
- 200g masła,
- 4 łyżki cukru cukru
Odlewamy ½ szklanki mleka. Rozrabiamy w nim kaszę mannę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę i szybko mieszamy. Kaszę gotujemy około 2 minut często mieszając. Następnie kaszę studzimy. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną (około 5 minut). Dodajemy ugotowaną kaszę łyżka po łyżce i chwilkę miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy.

Piernik staropolski

Piernik staropolski
Dzięki za ten przepis! Coś czuje ze piernik będzie przepyszny ? już upieczony po tym jak siedział kilka tygodni w lodowce
Na pewno będzie pyszny ? Wesołych świąt ?
Przepis niezawodny jak zreszta wszystkie z tego bloga
Piernik mięciutki, aromatyczny po prostu trzeba go zrobić
Bardzo dziękuję za miły komentarz
Piernik wyśmienity, jak mój mąż nie lubi ciast tak tym był zachwycony
Twój komentarz
wyszedł piękny
Bardzo mi miło ♥️
Robię od dwóch lat. Kocham ten piernik, to jak nic nie powiedzieć. Mój zachwyt jest tak duży, ze robię go nie tylko na święta, ale i w okresie zimowym
polecam i dziękuję za przepis 
Bardzo miło mi to czytać
Cudowny piernik staropolski bardzo dziękuję
pierniczki z tego ciasta wyszły magiczne♥️
Bardzo mi miło ♥️
Najlepszy piernik jaki jadłam a rodzina była zachwycona. Dziękuję za przepis.
Miło mi