Kochani tydzień temu rozpoczęliśmy w „Weekendowej Cukierence” sezon świąteczny na blogu. Pokazywałam Wam wówczas przepis na puszyste pierniczki. A dziś prezentuję Wam przepyszny piernik przekładany kremem, bardzo prosty do zrobienia i bardzo efektowny. Jest to piernik herbaciany przełożony kremem grysikowym, oprószony grubą warstwą cukru pudru. Jest mięciutki, puszysty, podzielny, świetnie się kroi i długo przechowuje. Miałam wrażenie, że każdego kolejnego dnia smakował coraz lepiej.
Ciasto na piernik przygotowujemy raz, następnie dzielimy je na 3 równe części i pieczemy 3 blaty. Gdy ciasta się pieką to możemy w tym czasie ugotować kaszę mannę. Następnie wystarczy ją zmiksować z masłem i krem mamy gotowy. Naprawdę jest to szybkie i proste ciasto do wykonania.
Piernik kanadyjski powstał przy współpracy z marką Diamant. Polecam!
SKŁADNIKI:
- PIERNIK:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru,
- 1 szklanka miodu płynnego,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mocnej herbaty (zaparzonej z 2 torebek),
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- KREM:
- 2 szklanki mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 łyżek kaszy manny (około 65-70g),
- 200g masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru Diamant,
- DODATKOWO:
- 200g powideł śliwkowych,
- Cukier puder w tubce do oprószenia ciasta,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
PIERNIK: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Formę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Gdy zużyjemy cały cukier to dodajemy żółtka, jedno po drugim, i krótko miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po kolei: herbatę, miód, olej i suche składniki. Mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 równe części (po około 550g). Pierwszą część ciasta przekładamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy około 18-20 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Następnie w ten sam sposób pieczemy kolejne 2 blaty ciasta. Powinniśmy otrzymać 3 takie same blaty piernikowe.
KREM: Odlewamy ½ szklanki mleka. Rozrabiamy w nim kaszę mannę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę i szybko mieszamy. Kaszę gotujemy około 2 minut często mieszając. Następnie kaszę studzimy.
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną z cukrem pudrem (około 5 minut). Dodajemy ugotowaną kaszę łyżka po łyżce i miksujemy. Krem dzielimy na 2 równe części.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta piernikowego. Smarujemy go równomiernie połową powideł śliwkowych, a następnie połową kremu. Układamy kolejny blat ciasta, smarujemy powidłami i kremem. Na wierzch układamy trzeci blat piernika. Ciasto odkładamy do lodówki. Przez podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Przepyszny, szybki w wykonaniu, na świątecznym stole będzie pięknie wyglądać
Polecam!
Wyszedł piękny! Cieszę się, że smakuje
Pyszne ciasto
Wyszło piękne! ?
Coś pysznego ?
Jaki piękny! Cieszę się, że smakuje
Pycha ??
Jakie równe warstwy, super
Czy można zamiast masła do kremu użyć mascarpone? Lub cokolwiek innego?
Raczej nie polecam zamieniać tu masła na mascarpone. Można spróbować zrobić krem śmietanowy z mascarpone.
Przepyszny piernik. Zrobiłam go pierwszy raz i już wiem że zagości na moim stole na stałe. Znakomity, łatwy przepis.
Dziękuję i cieszę się, że smakuje
Coś mi nie pykło :/ chyba mam mniejsze szklanki (wolałabym składniki w g), bo trochę za cienkie ciasto wyszło. Nie zmienia to faktu, że jest szybkie i pyszne!
Szklanka w moich przepisach to zawsze 250ml ? Może blaszka była ciut większa? Cieszę się, że smakuje ?
Witaj Kasiu, czy herbata ma byc przestudzona, czy moze byc ciepła? Dzisiaj mam zamiar upiec to cudo
Przestudzona

Proszę dać znać jak wyszło
Robię go już drugi rok i jest przepyszny

Miło mi bardzo