Piękna i słoneczna pogoda dziś za oknem. Zapraszam Was więc dziś do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto w słonecznych kolorach. Jest to ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a później owoce.
Ciasto ląduje w piekarniku na 35-40 minut i gotowe. Sekretem tego ciasta jest nasączenie sokiem owocowym - bardzo podobnie robiłam już przy cieście CYTRYNKA. Dzięki temu zabiegowi ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość i jest orzeźwiające. Podsumowując, to ciasto bardzo szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z talerzyka 🙂
SKŁADNIKI:
-
CIASTO:
-
225 masła,
-
200g cukru,
-
4 jajka,
-
225g mąki pszennej,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
225g agrestu,
-
Skórka starta z 1 pomarańczy,
-
PONCZ DO NASĄCZANIA:
-
Sok wyciśnięty z 1 średniej pomarańczy,
-
100g cukru
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Formę prostokątną o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej (po około 30s na każde jajko). Możemy w tym momencie dodać odrobinę mąki, jeśli obawiamy się, ze masa się zważy. Dodajemy skórkę z pomarańczy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia. Do ciasta dodajemy ¾ odszypułkowanego agrestu. Mieszamy i ciasto przekładamy do formy. Na wierzch wysypujemy pozostałe owoce.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut tzn. do suchego patyczka. Ponieważ ciasto zawiera dużą ilość cukru to może zacząć się spiekać. Wówczas przykrywamy je folią.
PONCZ: Gdy ciasto się piecze przygotowujemy poncz: mieszamy ze sobą cukier i sok pomarańczowy. Cukier powinien się wówczas troszkę rozpuścić, ale na pewno nie rozpuści się do końca.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Pozwalamy mu odpocząć przez 2-3 minuty. Następnie gęsto dziurkujemy je za pomocą wykałaczki. Ciasto polewamy przygotowanym ponczem za pomocą łyżki. Powinniśmy polać je równomiernie po całej powierzchni. Polewamy łyżka po łyżce. Czekamy
Ciasto studzimy.
Przechowujemy owinięte w papier i/lub folię.
Życzę smacznego 🙂
Jaką temperaturę ustawic przy termoobiegu? 🙂 Zrobię sobie jutro to ciacho <3
Myślę, że 140 stopni. Smacznego 🙂