Murzynek z kremem śmietankowym

To moja kolejna wariacja na temat murzynka. Do tej pory na blogu mogliście znaleźć przepis na tradycyjny murzynek oraz na murzynka z malinami. Dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki" prezentuje Wam murzynka przełożonego pysznym i prostym do zrobienia kremem śmietankowym oraz powidłami śliwkowymi. Spróbujcie go w takiej odsłonie, bo smakuje wyśmienicie.

Takie ciasto świetnie sprawdzi się idealnie w roli tortu. Wówczas proponuje przekroić na na 3-4 części. Murzynka nie musimy nasączać, bo jest już odpowiednio wilgotny.

Murzynek z kremem śmietankowym

Murzynek z kremem śmietankowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła lub margaryny,
  • 300g cukru (1,5 szklanki),
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki wody,
  • KREM:
  • 600g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • DODATKOWO:
  • Powidła śliwkowe,
  • Kakao,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy i kroimy na pół.

KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy mascarpone w trzech turach i miksujemy do połączenia. Dodajemy aromat cytrynowy i mieszamy.

W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go cienką warstwą powideł śliwkowych. Następnie wykładamy równomiernie połowę kremu śmietankowego. Kolejno wykładamy drugi blat ciasta. Resztę kremu przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Dekorujemy nim ciasto wyciskając krem ze szprycy. Ciasto odstawiamy do lodówki.

Przed podaniem wierzch ciasta możemy oprószyć kakao.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Zamiast wody możemy użyć mleka.

Murzynek z kremem śmietankowym

Murzynek z kremem śmietankowym





16 komentarzy

  1. Ewa

    Mam pytanie o polaczenie wystudzonej masy z żółtkami, to dodajemy po jednym zoltku o mieszamy łyżka czy mase dajemy do miksera i wtedy?

    • cukiereczek

      Od razu dodajemy wszystkie żółtka i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie miksujemy mikserem do połączenia składników ?

  2. Do rozgrzanego piekarnika mam włożyć ??

    • cukiereczek

      Tak 🙂

      • Ciasto robiłam już kilkukrotnie i zawsze sie udaje. Największym jego fanem jest moj maz, który twierdzi, że murzynek to smak jego dzieciństwa. Na pewno skorzystam jeszcze z niejednego Pani przepisu.

        • cukiereczek

          Tak, murzynek to zdecydowanie smak dzieciństwa. Wyszło pięknie ?

    • Pyszne ciasto. U mnie w wersji z dżemem wiśniowym 😊 Dziękuję za przepis 💚

      • cukiereczek

        Wygląda super 😍

  3. Murzynka z kremem jeszcze nie robiłam, zwykle był to murzynek solo z polewą czekoladową, ale ten jest pyszny. I robi się go szybko. Fajne wilgotne ciasto, pyszna masa, jedyną zmianą było to, że zamiast powidła śliwkowego dałam dżem z czarnej porzeczki, bo robię w piwnicy miejsce na tegoroczne przetwory 🙂 Wyszedł fajny słodko-kwaskawy smaczek 🙂

    • cukiereczek

      Asiu wygląda perfekcyjnie ? Z porzeczkami też musiał fajnie smakować ?

  4. Kolejny świetny przepis ? Ciasto bardzo smaczne, dobrze się kroi, ładnie prezentuje się na talerzu ? Dziękuję

    • cukiereczek

      Dziękuję! Wygląda perfekcyjnie 🙂

  5. Świetny przepis! Zawsze się udaje 🙂

    • cukiereczek

      Wyszedł pięknie!

  6. Przepyszne ciasto, krem i powidła podkręcają smak murzynka. Rozsmakowałam się bardzo. Polecam

    • cukiereczek

      Dziękuję ślicznie za miły komentarz ❤️

Zostaw odpowiedź