To moja kolejna wariacja na temat murzynka. Do tej pory na blogu mogliście znaleźć przepis na tradycyjny murzynek oraz na murzynka z malinami. Dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki" prezentuje Wam murzynka przełożonego pysznym i prostym do zrobienia kremem śmietankowym oraz powidłami śliwkowymi. Spróbujcie go w takiej odsłonie, bo smakuje wyśmienicie.
Takie ciasto świetnie sprawdzi się idealnie w roli tortu. Wówczas proponuje przekroić na na 3-4 części. Murzynka nie musimy nasączać, bo jest już odpowiednio wilgotny.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła lub margaryny,
- 300g cukru (1,5 szklanki),
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki kakao,
- ½ szklanki wody,
- KREM:
- 600g śmietany kremówki,
- 250g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- Odrobina aromatu cytrynowego,
- DODATKOWO:
- Powidła śliwkowe,
- Kakao,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.
Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy i kroimy na pół.
KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy mascarpone w trzech turach i miksujemy do połączenia. Dodajemy aromat cytrynowy i mieszamy.
W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go cienką warstwą powideł śliwkowych. Następnie wykładamy równomiernie połowę kremu śmietankowego. Kolejno wykładamy drugi blat ciasta. Resztę kremu przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Dekorujemy nim ciasto wyciskając krem ze szprycy. Ciasto odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem wierzch ciasta możemy oprószyć kakao.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast wody możemy użyć mleka.
Mam pytanie o polaczenie wystudzonej masy z żółtkami, to dodajemy po jednym zoltku o mieszamy łyżka czy mase dajemy do miksera i wtedy?
Od razu dodajemy wszystkie żółtka i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie miksujemy mikserem do połączenia składników ?
Do rozgrzanego piekarnika mam włożyć ??
Tak 🙂
Ciasto robiłam już kilkukrotnie i zawsze sie udaje. Największym jego fanem jest moj maz, który twierdzi, że murzynek to smak jego dzieciństwa. Na pewno skorzystam jeszcze z niejednego Pani przepisu.
Tak, murzynek to zdecydowanie smak dzieciństwa. Wyszło pięknie ?
Pyszne ciasto. U mnie w wersji z dżemem wiśniowym 😊 Dziękuję za przepis 💚
Wygląda super 😍
Murzynka z kremem jeszcze nie robiłam, zwykle był to murzynek solo z polewą czekoladową, ale ten jest pyszny. I robi się go szybko. Fajne wilgotne ciasto, pyszna masa, jedyną zmianą było to, że zamiast powidła śliwkowego dałam dżem z czarnej porzeczki, bo robię w piwnicy miejsce na tegoroczne przetwory 🙂 Wyszedł fajny słodko-kwaskawy smaczek 🙂
Asiu wygląda perfekcyjnie ? Z porzeczkami też musiał fajnie smakować ?
Kolejny świetny przepis ? Ciasto bardzo smaczne, dobrze się kroi, ładnie prezentuje się na talerzu ? Dziękuję
Dziękuję! Wygląda perfekcyjnie 🙂
Świetny przepis! Zawsze się udaje 🙂
Wyszedł pięknie!
Przepyszne ciasto, krem i powidła podkręcają smak murzynka. Rozsmakowałam się bardzo. Polecam
Dziękuję ślicznie za miły komentarz ❤️