Murzynek to bardzo znane i lubiane ciasto w naszym kraju. Robi się je bardzo szybko. Jest puszyste, a kropkę nad i stanowi polewa. Przełożyłam go pysznym kremem malinowym. Spróbujcie go w takiej odsłonie, bo smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła lub margaryny,
- 300g cukru (1,5 szklanki),
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki kakao,
- ½ szklanki wody,
- KREM:
- 400g malin,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 galaretka malinowa,
- 400g śmietany kremówki,
- 150g malin (do środka),
- POLEWA:
- 80g masła,
- 100g cukru,
- ¼ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 łyżki kakao,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.
Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy i kroimy na pół.
KREM: 400g malin, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści, a maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przecieramy przez sitko. Pestki wyrzucamy, a powstały miąższ (powinno być go około ¾ - 1 szklanki) umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Miąższ zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Galaretkę odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy przestygniętą galaretkę i miksujemy do połączenia. Dodajemy maliny (150g) i mieszamy.
W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go równomiernie kremem malinowym. Krem przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem stężał.
POLEWA: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast wody możemy użyć mleka.
Czy maliny mogą być mrożone?
Tak.
Idealne ciasto ? słodycz czekolady przełamana malinami, po prostu ideał, myślę że fantastycznie by pasowało to ciasto na tort urodzinowy.
Cieszę się, że smakowało 🙂
W przepisie jest podane 400g malin a powinno być 550g gdyż 400g idzie do rondelka na ten przecier a 150g do galaretki i reszty musu
Maliny są wymienione dwa razy (400g i 150g) w składnikach KREMU 🙂
Faktycznie,przepraszam za pomyłkę 🙂
Czy zamiast malin można użyć mrożonych borówek?
Myślę, że można. Wówczas użyłabym galaretki o innym smaku np. owoce leśne.
Chciałbym wiedzieć dlaczego w przepisie na ciasto murzynek z kremem malinowym jest podane 4 jajka i jedno żółtko, skoro żółtka i białka są i tak osobno robione w cieście? Czy białko od tego żółtka nie ubijać z pozostałymi białkami? Z góry dziękuję ?
Do ciasta należy użyć 4 białek i 5 żółtek. Jedno pozostałe białko można użyć do innego wypieku. Pozdrawiam ?
Czy można dodać mrożone maliny bez tego całego gotowania? Śmietanka i tak zostanie zabarwiona.
Można tak zrobić.
Witam. Robilam już raz murzynka z Pani przepisu i był obłędny. Nurtuje mnie jedno, czemu do ciasta daje się 4 jajka i zoltko – co to ma na celu ? Inna wilgotność , intensywność smaku? Chciałabym robić z tego przepisu klasycznego murzynka bez kremu dlatego pytam o jajka. Wystarczylo by z tych proporcji na dwa murzynki w keksowkach ?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Basiu myślę, że dodanie jednego żółtka więcej za bardzo nie wpływa na intensywność smaku. Można spróbować zrobić bez, też powinno wyjść. Po prostu taki przepis dostałam od szwagierki i przekazałam czytelnikom w niezmienionej formie. Przepis na klasycznego murzynka znajduje się tutaj: https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/murzynek/
Myślę, że z tych proporcji wyjdą 2 małe keksówki (9x28cm).