Murzynek z kremem malinowym

Murzynek to bardzo znane i lubiane ciasto w naszym kraju. Robi się je bardzo szybko. Jest puszyste, a kropkę nad i stanowi polewa. Przełożyłam go pysznym kremem malinowym. Spróbujcie go w takiej odsłonie, bo smakuje wyśmienicie.

Murzynek z kremem malinowym

Murzynek z kremem malinowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła lub margaryny,
  • 300g cukru (1,5 szklanki),
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao,
  • ½ szklanki wody,
  • KREM:
  • 400g malin,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 400g śmietany kremówki,
  • 150g malin (do środka),
  • POLEWA:
  • 80g masła,
  • 100g cukru,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 łyżki kakao,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę pszenną mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek.

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa kakaowa wystygnie to mieszamy ją z żółtkami. Następnie łączymy ją z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Białka łączymy z kakaowym ciastem i mieszamy delikatnie szpatułką.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Do formy przelewamy ciasto. Ciasto pieczmy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu ciasta studzimy i kroimy na pół.

KREM: 400g malin, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści, a maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przecieramy przez sitko. Pestki wyrzucamy, a powstały miąższ (powinno być go około ¾ - 1 szklanki) umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Miąższ zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Galaretkę odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy przestygniętą galaretkę i miksujemy do połączenia. Dodajemy maliny (150g) i mieszamy.

W foremce układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go równomiernie kremem malinowym. Krem przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem stężał.

POLEWA: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, masło i kakao. Rondelek wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy często mieszając, aż masa zrobi się jednolita i cukier się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ciasta.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Zamiast wody możemy użyć mleka.

Murzynek z kremem malinowym

Murzynek z kremem malinowym

2 komentarzy

  1. Czy maliny mogą być mrożone?

  2. cukiereczek cukiereczek

    Tak.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij