Jeżeli marzy się Wam wyśmienite drożdżowe, o przyjemnym mleczno-maślanym smaku, z chrupiącą skórką i mięciutkim, puszystym wnętrzem to właśnie znaleźliście taki przepis.
Taki chlebek do odrywania nie jest trudny w przygotowania, ale wymaga od nas zachowania etapowości i odpowiednich czasów wyrastania. Mleczny smak zapewniają mu dwa rodzaje mleka: zwykłe mleko krowie oraz gęste, słodzone mleko skondensowane. Maślany smak daje masło w cieście, masło zawinięte w rogalika oraz masło na wierzch. Chlebek przygotowujemy w nietypowy sposób, bo składa się on z uroczych rogalików, które podczas wyrastania "przytulają się" do siebie. Cały proces zwijania i formowania chlebka pokazałam na zdjęciach krok po kroku.

Miękki i puszysty chlebek mleczny do odrywania
Ciasto smakuje przepysznie! Sama zjadłam od razu 2 ciepłe rogaliki po upieczeniu. Ma delikatnie słodki, nienarzucający się smak. Chrupiąca przypieczona skórka i maślany, listkujący się środek sprawiają, że chętnie sięga się po kolejnego rogalika. Chlebek można podać z ulubionym dżemem lub konfiturą, miodem czy posmarowany jeszcze odrobiną świeżego masła. Pokochacie ten smak, obiecuję! 🙂
Oczywiście, jak to bywa przy wypiekach drożdżowych, najsmaczniejsze jest pierwszego dnia.

Miękki i puszysty chlebek mleczny do odrywania
Więcej przepisów na ciasto drożdżowe

Miękki i puszysty chlebek mleczny do odrywania
Maślane, puszyste ciasto do odrywania składające się z uroczych rogalików. Z ciastem z dodatkiem mleka skondensowanego pracuje się bardzo dobrze, jest plastyczne.
Miękki i puszysty chlebek mleczny do odrywania
Składniki:
- 350g mąki pszennej chlebowej typ 750,
- 3g soli,
- 3,5g drożdży suszonych (1/2 opakowania),
- 25g masła,
- 180g mleka,
- 115g mleka skondensowanego słodzonego,
- DODATKOWO:
- 9x5g zimnego masła,
- NA WIERZCH:
- mleko,
- płatki migdałów,
- roztopione masło
Przygotowanie:
Do misy miksera wlewamy letnie mleko i dodajemy suszone drożdże. Mieszamy dobrze rózgą do połączenia. Następnie dodajemy mleko skondensowane i znów dobrze mieszamy. Kolejno wsypujemy mąkę i sól, mieszamy do połączenia składników. Następnie wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Po tym czasie misę przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

Wstępne przygotowanie ciasta
Dodajemy miękkie masło (25g) i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Powinno być po tym czasie gładkie i elastyczne. Nie powinno rozrywać się przy rozciąganiu. Ciasto dzielimy na 9 równych części (po około 72g każda) i formujemy z niego okrągłe bułeczki. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

Wyrabianie ciasta
Po tym czasie każdą z bułeczek rozwałkowujemy na długi trójkąt o wysokości 25cm. Zakładamy jego boki do środka. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy kosteczkę zimnego masła (5g) i zwijamy rogaliki.

Formowanie rogalików
Układamy je w blaszce 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie rogale będą gotowe to blaszkę przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.

Wyrośnięty chlebek tuż przed pieczeniem
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół. Tuż przed pieczeniem rogaliki smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 20-25 minut, do dobrego zarumienia. Od razu po upieczeniu gorące rogaliki smarujemy cienką warstwą roztopionego masła. Smacznego!

Miękki i puszysty chlebek mleczny do odrywania
Pyszne i banalnie proste w wykonaniu dzięki tak dokładnemu opisowi 😉
Wow cudne! Bardzo mi miło 🙂
Bułeczki /chlebek przepyszny, znika w oka mgnieniu ❤️
Cieszę się, że smakują 😏
Bułeczko-chlebek jest nieziemski! Potrafię zepsuć dosłownie każdy wypiek, i choć na wstępnym etapie i tu ciasto mi nie rosło, to jednak efekt końcowy mnie zaskoczył. Pięknie wyrośnięte, maślane w smaku, idealnie słodkie i przy tym sycące. Jeśli ktoś szuka czegoś do śniadaniówki lub właśnie sycacej pyszności to naprawdę warto zrobić. Bardzo dziękuję za ten przepis, ale także za wszystkie inne. Autorka wkłada całe serce aby było pysznie i przy tym jasno krok po kroku tłumaczy co jak zrobić.
Bardzo dziękuję za przemiły komentarz 🙂 Cieszę się, że aż tak zasmakowało 🙂
Nie przepadam za suchymi drożdżami. Mogę użyć świeżych? I ewentualnie ile gram?
Z góry dziękuję 😉
Możesz, ja zawsze robię zeswiezych. Daj 2 x tyle, co suchych.
Pyszne pyszne pyszne 😋 podarowałam górę mlekiem skondensowanym i jest obłędne ❤️
Bardzo mi miło ♥️ Cieszę się 😉
Ułożone luźniej wyszły jako osobne rogaliki
W smaku przepyszne mleczno maślane Idealnie słodkie
Cieszę się bardzo, że smakują ♥️
Twój komentarz
Potwierdzam, są pyszne. Mięciutkie, puchata i maslane. Będę wykorzystywać przepis. Następnym razem całe masło wmieszam do ciasta, a w środek włożę kostkę czekolady lub kawałek marcepanu
O mamo ☺️ wyszły pięknie ❤️