Malinowy sernik na zimno

To najlepszy serniczek na zimno jaki jadłam. Po brzegi wypełniony malinami, słodko-kwaśny, kremowy. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wspaniały deser malinowy na zimno.

Malinowy sernik na zimno to sernik iście wykwintny, bo przygotowany jest z serka mascarpone, bez użycia żelatyny, z dużą ilością malin, ale głównym składnikiem odpowiedzialnym za ten pyszny smak jest różowa czekolada ruby. Czekolada ruby to czekolada produkowana przez firmę Barry Callebaut i można ją nabyć przez internet. Ma różowy, pastelowy kolor i lekko kwaśny, owocowy smak. Idealnie łączy się z malinami. Jeśli nie chcecie jej kupować to zastąpcie ją w tym przepisie taką samą ilością czekolady białej, ale dodajcie mniej cukru. Małe beziki do dekoracji możecie przygotować sami - TUTAJ znajdziecie przepis.

Malinowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

Składniki:

  • około 100g okrągłych biszkoptów,
  • MALINOWE PUREE:
  • 250g malin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 50g cukru,
  • MASA SEROWA:
  • 350g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 180g czekolady ruby (różowej czekolady),
  • 40g cukru pudru,
  • 300g świeżych malin,
  • DEKORACJA:
  • mini beziki,
  • 200g świeżych malin,
  • kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut
Malinowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

Przygotowanie:

MALINOWE PUREE: Maliny (świeże lub mrożone) umieszczamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i cukrem. Zagotowujemy. Gotujemy razem około 1 minutę. Po tym czasie owoce powinny się rozpaść, a cukier rozpuścić. Gdyby się tak nie stało to gotujemy jeszcze chwilkę razem. Zdejmujemy z ognia i masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Malinowe puree studzimy.

MASA SEROWA: Spód tortownicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za obręcz. Różową czekoladę (czekoladę ruby) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub interwałowo w mikrofali i pozostawiamy do przestudzenia.

W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem przez 1 -2 minuty. Dodajmy malinowe puree i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladą i mieszamy krótko, delikatnie do powstania jednolitej masy serowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przy pomocy szpatułki łączymy z masą malinową. Dodajemy świeże maliny i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Odstawiamy tortownicę na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, do stężenia.

Po tym czasie serniczek dekorujemy i podajemy. Życzę smacznego!

Malinowy sernik na zimno

Malinowy sernik na zimno

Inspiracja





2 komentarzy

  1. Jak zamiast tej różowej czekolady dam zwykla biała to będzie ok?
    U mnie w mieście nie ma nigdzie takiej czekolady….

    • cukiereczek

      Tak, będzie ok 😁 Te różową kupiłam przez internet

Zostaw odpowiedź