Makowce to nieodłączny element świat bożonarodzeniowych. W "Weekendowej Cukierence" dzielę się dziś z Wami przepisem na makowiec warstwowy wywodzący się z kuchni podkarpackiej.
Makowiec warstwowy składa się z czterech warstw ciasta kruchodrożdżowego przełożonych domową masą makową. Czasami jedna z warstw maku zastępowana jest warstwą orzechową. Makowiec ten składa się z samych prostych, łatwo dostępnych składników. Jego wykonanie jest dość proste, ale pracochłonne i wymaga chwilkę czasu. Aczkolwiek uważam, że trud jaki wkładamy w przygotowanie ciasta jest nie duży w porównaniu z otrzymanym efektem. Cechami charakterystycznymi tego wypieku są brak pierwszego wyrastania ciasta drożdżowego oraz długie drugie wyrastanie. Zagniecione ciasto po prostu przekładamy makiem i odstawiamy na 12 godzin do rośnięcia. Tyle czasu potrzeba, aby obciążone makiem warstwy ciasta zdążyły odpowiednio podrosnąć.
Makowiec warstwowy to pyszne i wilgotne ciasto, które idealnie wpiszę się w świąteczne menu. Miałam wrażenie, że z każdym kolejnym dniem stawał się coraz lepszy. Kropką nad i w tym przepisie jest lukier. Nie pomijajcie go.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 6 łyżek cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 150g masła,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 60g świeżych drożdży,
- 550g mąki pszennej,
- MASA MAKOWA:
- 370g maku,
- 450ml mleka,
- 2 jajka,
- 40g miękkiego masła,
- 220g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- LUKIER:
- 15-18 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki mleka,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone. Drożdże umieszczamy w miseczce i dodajemy 1 łyżkę cukru. Rozcieramy je do momentu aż zrobią się płynne.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło, pozostały cukier i cukier wanilinowy. Siekamy razem nożem aż do otrzymania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy drożdże, skórkę startą z cytryny, żółtka, jajko i śmietanę. Siekamy jeszcze chwilkę nożem, a potem już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki 25x35cm. Ciasto będzie dość cienkie. Najlepiej każde z ciast rozwałkować na osobnym arkuszu papieru do pieczenia i przenosić do foremki razem z papierem.
W foremce o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy płat ciasta. Smarujemy go równomiernie jedną częścią masy makowej. Następnie wykładamy kolejny płat ciasta. Najlepiej ciasto przenosić razem z arkuszem papieru do pieczenia. tzn. ciasto odwrócić i delikatnie odklejać papier. Kolejno wykładamy porcje masy makowej. Następnie układamy trzeci płat ciasta oraz ostatnią warstwę maku. Na samym wierzchu układamy ostatni płat ciasta. Foremkę z ciastem przykrywamy i odkładamy na 12 godzin w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Ciasto pieczemy około 40 minut. Jeśli ciasto zacznie się spiekać to przykrywamy je folią spożywczą.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie to polewamy je lukrem.
MASA MAKOWA: Możemy użyć maku całego lub mielonego. Mak mielony wystarczy zalać mlekiem i odcedzić. Natomiast mak cały należy zalać gorącym mlekiem, odcedzić i zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Do maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę makową dzielimy na 3 równe części.
LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.
Życzę smacznego!
Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak, to ile należy jej użyć?
Myślę, że można użyć gotowej masy makowej. Niestety nie podpowiem ile jej użyć, bo jeszcze nie miałam okazji pracować na gotowej masie makowej – zawsze robię swoją.
Czy można ciasto przygotować wieczorem, wstawić na noc do lodówki, a rano wyjąć na 12 godzin i następnie upiec? Niestety, nie mam możliwości upiec go po 12 godzinach, ponieważ przed świętami pracuję od rana do wieczora.
Uważam, że pierwsze wyrastanie może być w lodówce, a ten drugi czas nie będzie już 12h tylko myślę, że krótszy. Powinno się udać ?
Jak Pani myśli , czy ten makowiec można zamrozić po upieczeniu? Chciałabym upiec na święta , ale nie będę przed świetami miała czasu 😔
Myślę, że tak. Makowce dobrze się mrożą. Tylko lukier zrobiłabym “na świeżo” 💜
Tak myślałam, dziękuję za odpowiedź😀