Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W oczekiwaniu na świeże sezonowe owoce przygotowałam ciasto z masłem orzechowym. Kruchy maślany spód, delikatny i słodko-słony krem z masła orzechowego, chrupiące orzeszki i czekolada – to ciasto jest pyszne! Jestem zakochana szczególnie w kruchym maślanym spodzie. Wykorzystałam go już m.in.do ciasta z marakują i wiśniami. Na pewno połączę go latem z truskawkami i jagodami. Ciasto przygotowuję się błyskawicznie. Reszta to już tylko chłodzenie. Ciasto szczególnie przypadło do gustu mojemu mężowi, który jest wielkim wielbicielem masła orzechowego.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO:
- 375g serka mascarpone,
- 100g śmietany kremówki
- 250g masła orzechowego,
- 70g cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego,
- 50g czekolady,
- 50g śmietany kremówki,
- 100g orzeszków ziemnych

Składniki na kruche maślane ciasto
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem
Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym.
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Następnie ucieramy go mikserem przez krótką chwilkę, do połączenie składników. Dodajemy masło orzechowe i krótko miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu i łączymy delikatnie z kremem. Krem wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
Na kremie równomiernie rozsypujemy orzeszki ziemne. Czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w małej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki polewamy czekoladą wierzch ciasta.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wówczas kruchy spód zmięknie.
Życzę smacznego 🙂
Orzeszki solone?
Tak.
Przepyszne ciasto lekkie,delikatne,kruche porostu znakomite,przepis trafił moje gusta,super,dziękuję.
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Czy można zrobić to z mąką orkiszową lub owsianą?
Z mąką orkiszową jasną jak najbardziej. Z owsianą nie wiem, bo nie próbowałam 🥴