Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Żadnego ciasta nie piekłam tyle razy co tego. Było już:

Już myślę z czym zrobić następne 🙂 A dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" kolejny pomysł na to pyszne kruche ciasto. Od dawna chodziło za mną połączenie jagód i kremu cytrynowego. Udało mi się połączyć te smaki w dzisiejszym cieście. I napiszę krótko - ciasto smakuje rewelacyjnie. Kruchy spód po spędzeniu nocy w lodówce mięknie. Krem serowy jest słodki, przełamany kremem cytrynowym i kwaśnymi jagodami. Jeśli jesteś fanem lemon curdu to to ciasto jest dla Ciebie!

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM:
  • 250g serka mascarpone,
  • 250 sera trzykrotnie zmielonego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 250g jagód,
  • ¾ szklanki kremu cytrynowego lemon curd,
  • 3 bezy,
Składniki na kruche maślane ciasto

Składniki na kruche maślane ciasto

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM: Serek mascarpone i ser twarogowy trzykrotnie zmielony przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy je razem mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż masa stanie się sztywna, gęsta i puszysta (zwiększy swoją objętość).

Krem wykładamy na podpieczony spód. Na kremie rozsmarowujemy krem cytrynowy. Krem cytrynowy posypujemy jagodami. Bezy kruszymy i dekorujemy nimi wierzch ciasta.

Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kruchy ciasto zmięknie. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Kruche maślane ciasto z kremem cytrynowym i jagodami

Ciasto z jagodami i lemon curd

Ciasto z jagodami i lemon curd

Ciasto z jagodami i lemon curd

Ciasto z jagodami i lemon curd





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź