Żadnego ciasta nie piekłam tyle razy co tego. Było już:
Już myślę z czym zrobić następne 🙂 A dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" kolejny pomysł na to pyszne kruche ciasto. Od dawna chodziło za mną połączenie jagód i kremu cytrynowego. Udało mi się połączyć te smaki w dzisiejszym cieście. I napiszę krótko - ciasto smakuje rewelacyjnie. Kruchy spód po spędzeniu nocy w lodówce mięknie. Krem serowy jest słodki, przełamany kremem cytrynowym i kwaśnymi jagodami. Jeśli jesteś fanem lemon curdu to to ciasto jest dla Ciebie!
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM:
- 250g serka mascarpone,
- 250 sera trzykrotnie zmielonego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 6 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 250g jagód,
- ¾ szklanki kremu cytrynowego lemon curd,
- 3 bezy,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM: Serek mascarpone i ser twarogowy trzykrotnie zmielony przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy je razem mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż masa stanie się sztywna, gęsta i puszysta (zwiększy swoją objętość).
Krem wykładamy na podpieczony spód. Na kremie rozsmarowujemy krem cytrynowy. Krem cytrynowy posypujemy jagodami. Bezy kruszymy i dekorujemy nimi wierzch ciasta.
Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kruchy ciasto zmięknie. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂