Kruche ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Na nasze polskie truskawki będziemy musieli poczekać cały rok. Na szczęście udało mi się zamrozić co nie co, aby zimą cieszyć się smakiem domowego ciasta z truskawkami czy koktajlu. Tymczasem w ramach "Weekendowej Cukierenki" prezentuję Wam rewelacyjne ciasto, które powstaje z połączenia kruchego ciasta, truskawek, budyniu i bezy. Nie ma się co rozpisywać, po prostu ciasto jest mega smaczne i bardzo ładnie się kroi. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Owoce i beza to zawsze dobre połączenie 😉

Ciasto robi się w miarę szybko. Najwięcej czasu zajmie pewnie przygotowanie kruchego ciasta.

Kruche ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 200g mąki pszennej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 50g cukru pudru,
  • 200g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • BUDYŃ:
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 500ml mleka,
  • TRUSKAWKI:
  • 600g truskawek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • BEZA:
  • 4 białka,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

BUDYŃ: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

TRUSKAWKI: Truskawki kroimy na mniejsze części i mieszamy z mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto.

BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.

Na wystudzony spód wylewamy ciepły (ale nie gorący) budyń. Następnie wykładamy równomiernie truskawki. Na truskawkach rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Życzę smacznego 🙂

Kruche ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij