Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Na nasze polskie truskawki będziemy musieli poczekać cały rok. Na szczęście udało mi się zamrozić co nie co, aby zimą cieszyć się smakiem domowego ciasta z truskawkami czy koktajlu. Tymczasem w ramach "Weekendowej Cukierenki" prezentuję Wam rewelacyjne ciasto, które powstaje z połączenia kruchego ciasta, truskawek, budyniu i bezy. Nie ma się co rozpisywać, po prostu ciasto jest mega smaczne i bardzo ładnie się kroi. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Owoce i beza to zawsze dobre połączenie 😉
Ciasto robi się w miarę szybko. Najwięcej czasu zajmie pewnie przygotowanie kruchego ciasta.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- 50g cukru pudru,
- 200g zimnego masła,
- 4 żółtka,
- BUDYŃ:
- 1 budyń śmietankowy,
- 500ml mleka,
- TRUSKAWKI:
- 600g truskawek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- BEZA:
- 4 białka,
- 200g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
BUDYŃ: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
TRUSKAWKI: Truskawki kroimy na mniejsze części i mieszamy z mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto.
BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.
Na wystudzony spód wylewamy ciepły (ale nie gorący) budyń. Następnie wykładamy równomiernie truskawki. Na truskawkach rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Życzę smacznego 🙂
Niestety moje ciasto nie wyglada jak to na zdjeciu.
Moje to jedna wielka “paćka”..truskawki puscily wode budyn jest za rzadki ( mysle ze powinno sie uzyc mniej mleka).
No szkoda ?
Aga przykro mi, że ciasto się nie udało. Zapewniam, że składniki są ok. Budyń ugotowany na 500ml mleka, a później upieczony w cieście nie powinien być rzadki. Być może użyłaś truskawek mrożonych i dlatego puściły dużo wody?
Smaczne ciasto ? zrobiłam na kakaowym spodzie i z budyniem wiśniowym. Moje wnioski na przyszłość to użycie mniejszej blachy, na tej blasze z przepisu ciasto jest bardzo płaskie, nie tak dorodne jak na zdjęciu ? dziękuję za przepis
Cieszę się, że smakowało 🙂
U mnie wyszło piękne jak na zdjęciu ale całe do wywalenia bo strasznie czuć tą mąke ziemniaczaną 🙁 nie wiem czemu. Wszystko zgodnie z przepisem zrobiłam
Nie mam pojęcia ? Ciasto jest przepyszne w smaku.