Lody kajmakowe (krówkowe)

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj zapraszam na pyszne lody dla ciała ochłody 🙂 To nasze ulubione lody, bo o smaku kajmaku. Są bardzo kremowe i delikatne. Pamiętajcie, że domowe lody są nieco twardsze od tych kupionych w sklepie więc przed podaniem trzeba je na chwilkę wyjąć z zamrażarki. Wkrótce również przepisy na inne lody, zapraszam gorąco!

Lody kajmakowe (krówkowe)

Lody kajmakowe (krówkowe)

SKŁADNIKI :

  • 400g kajmaku z puszki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki śmietany kremówki,

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy kajmak. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia kajmaku. Nie możemy zagotować masy! Gdy składniki się połączą masę zdejmujemy z ognia i studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. Kolejno dodajemy śmietanę, mieszamy aż do połączenia, masa powinna być kremowa, jednolita. Masę chłodzimy w lodówce i przelewamy ją do maszyny do lodów. Postępujemy dalej wg wytycznych producenta maszyny do lodów. Gdy lody będą gotowe przekładamy je do plastikowego pudełka, zakrywamy szczelnie i przechowujemy w zamrażarce.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy. Lody można podać z bitą śmietaną i bananami.
Lody kajmakowe (krówkowe)

Lody kajmakowe (krówkowe)





2 komentarzy

  1. śmietana ma być bardzo zimna? Po dodaniu miksujemy ją czy mieszamy łyżką?Ula

    • cukiereczek

      Śmietanka powinna być z lodówki. Mieszamy mikserem na małych obrotach do połączenia masy kajmakowej ze śmietanką.

Zostaw odpowiedź