Lemoniada truskawkowa

Gdy za oknem taki upał jak dziś warto sięgnąć po szklaneczkę pysznej lemoniady. Póki trwa sezon truskawkowy zachęcam do przygotowania orzeźwiającej lemoniady na bazie truskawek. Smakuje naprawdę wspaniale i świetnie chłodzi.

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

SKŁADNIKI:

  • 0,5kg truskawek,
  • ¾ szklanki wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • Sok z 1 cytryny,
  • 1 litr wody gazowanej bądź niegazowanej,
  • Plasterki cytryny, listki mięty, melisy do podania

PRZYGOTOWANIE:

Umyte, obrane truskawki miksujemy na mus. Do garnuszka wlewamy ¾ szklanki wody, dodajemy cukier i podgrzewamy razem aż cukier się rozpuści. Syrop studzimy. Do musu truskawkowego dodajemy sok z cytryny, wystudzony syrop i 1 l wody. Wszystko razem mieszamy i przelewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gotową lemoniadę odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. Podajemy ją z plasterkami cytryny, listkami mięty bądź melisy i kawałkami truskawek.

Życzę smacznego:)

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź